Universiti Swasta Menghadapi Krisis Kewangan Yang Besar | PEJABAT BURSAR
» ARTIKEL » Universiti Swasta Menghadapi Krisis Kewangan Yang Besar

Universiti Swasta Menghadapi Krisis Kewangan Yang Besar

Pendidikan tinggi swasta sebahagian besarnya tidak terlepas pandang dalam perbahasan semasa mengenai pembaharuan pendidikan tinggi di Malaysia. Walau bagaimanapun, institusi pendidikan tinggi swasta (IPT) menyumbang hampir separuh daripada pelajar dan penduduk akademik dan menyerap sejumlah besar pinjaman subsidi kerajaan melalui sistem pinjaman PTPTN. Pada tahun 2016, PTPTN memperuntukkan RM2.6 bilion atau 60% daripada dananya kepada institusi pendidikan tinggai swasta yang terdiri daripada separuh daripada hasil bagi sektor itu.

Kekurangan perhatian kepada IPT swasta adalah bukan sahaja disebabkan oleh bilangan pelajar dan sumber awam yang terlibat, tetapi lebih teruk lagi adalah disebabkan keperluan mendesak untuk mengatasi pembaharuan sektor swasta kerana kesulitan kewangan yang sangat signifikan, yang memberi kesan bukan sahaja terhadap puluhan ribu pelajar dan graduan malahan kepada kakitangan di sektor pendidikan tinggi swasta tersebut.

Kami baru-baru ini telah berjaya menyelesaikan dan mengemas kini penyelidikan kami mengenai kewangan universiti swasta yang dibentangkan di kuliah awam di Monash University pada 27 Nov 2018, yang menunjukkan landskap kewangan semasa untuk universiti swasta berdasarkan akaun kewangan teraudit dari Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) untuk 75 daripada 96 IPT swasta. Hasilnya menunjukkan bahawa universiti swasta kita sedang bergelut dan memerlukan bantuan dan sokongan jika kita inginkan mereka agar dapat bertahan dan berkembang maju pada tahun-tahun mendatang...selanjutnya

Sumber:FreeMalaysiaToday.com

Tarikh Input: 12/09/2019 | Kemaskini: 08/10/2019 | aini_abd