| BURSAR OFFICE
list of latest announcement

SEBUT HARGA B

PENGAUDITAN PENGURUSAN PEROLEHAN UNIVERSITI AWAM DI UPM OLEH JABATAN AUDIT NEGARA MALAYSIA PADA 5 JUN 2017 HINGGA 14 JULAI 2017.

Mesyuarat Jawatankuasa Kualiti akan diadakan pada 26 Julai 2017.

Pejabat Bursar telah membangunkan​ UPM Payment Gateway System untuk e-collection​ dengan kerjasama pihak Idec​ bagi menambahbaik sistem kutipan hasil universiti sediada.
Sistem ini berupaya menguruskan kutipan bayaran seminar/program/bengkel/kursus/dll yang dianjurkan oleh PTJ.
Kaedah ini amat praktikal dimana pelbagai saluran bayaran atas talian dapat digunakan termasuk kad debit, kad kredit dan  FPX (Financial Processing Exchange) daripada dalam negara manakala bayaran melalui kad kredit daripada luar negara. 
Bagi memudahkan pengguna membuat permohonan menggunakan sistem UPM Payment Gateway,
Pejabat Bursar telah dimuatnaik capaian pantas    di laman web Pejabat Bursar
http://www.bursar.upm.edu.my ) selain daripada capaian URL http://paygate.upm.edu.my . 
 
Manual penggunaan sistem juga boleh dimuat turun melalui laman web Pejabat Bursar

Please be informed that Asset Management Division, Bursar Office is in the process of updating the user list of Fixed Asset Management System (FAMS). Accordingly you are required to complete the Registration Form of FAMS ID and submit it to us directly by  fax 03/8946 6209/8656 0160 . The forms can also be downloaded from Bursar Office's website. In the meantime, we will deactivate the existing FAMS Id until we received a new registration form from you. FAMS system will also be closed for annual closing until further notice 

Dilampirkan surat jemputan dan format profil pengguna.

Surat jemputan bengkel.

Format profil pengguna.

Pihak tuan/puan yang ingin menghadiri bengkel tersebut dimohon untuk mengesahkan kehadiran dalam melalui capaian elatihan.upm.edu.my.

Dimaklumkan Pejabat Bursar akan mengadakan taklimat Sistem Permohonan Pembelian (eRO) seperti berikut:-

Tarikh: 24 Januari 2018 (Rabu)

Masa: 9.00 pagi hingga 12.00 tengahari

Tempat: Dewan Taklimat, Tingkat 1, Bangunan Canselori Putra

Sasaran peserta: Pegawai UPM yang terlibat dengan permohonan pembelian yang belum pernah menghadiri bengkel sistem ini.

Dimaklumkan,susulan daripada Taklimat Sistem Pembelian (eRO) kepada Pusat Tanggungjawab (PTJ) pada 24 Januari 2018, Pihak Pejabat Bursar telah merancang pelaksanaan sistem eRO berkuat kuasa pada 1 Februari 2018 dan cadangan tempoh peralihan sebulan sehingga 1 Mac 2018.
 
Oleh yang demikian, dimaklumkan penggunaan Sistem Permohonan Pembelian (eRO) adalah ditangguhkan atas sebab penyelenggaraan sehingga tarikh yang akan diberitahu kelak.
 
Penggunaan Borang Permohonan Pembelian (R.O) -SOK/KEW/BR002/BUY bagi pembelian masih diguna pakai sehingga 1 Mac 2018.
 
Kami memohon maaf dan segala kesulitan amatlah dikesali.
 

Dengan hormatnya dimaklumkan Pejabat Bursar dalam perancangan untuk pelaksanaan perolehan berpusat secara kluster bagi kontrak pembersihan dan pencucian bangunan PTJ.  

Sehubungan itu, bagi tujuan tersebut Pejabat Bursar akan mengadakan bengkel kepada wakil-wakil Pusat Tanggung jawab (PTJ) pada tarikh, masa dan tempat seperti berikut:-

Tarikh     : 13 Februari 2018 (Selasa)

Masa       : 9.00 pagi – 5.00 petang

Tempat   : Mini Auditorium Satu, Aras 3, Bangunan Pejabat Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi

Sehubungan itu, diharap pihak YBhg. Prof. Datin Paduka/Dato’/Datin/Prof./Tuan/Puan dapat menamakan Pentadbir Kontrak PTJ yang terlibat dalam pemantauan kontrak pembersihan dan pencucian bangunan untuk menghadiri taklimat ini.

Pihak kami memohon supaya semua peserta membawa bersama softcopy spesifikasi/kontrak pencucian bangunan sedia ada di PTJ masing-masing. Diharap semua peserta membuat pengesahan kehadiran dalam Sistem Pengurusan Latihan melalui capaian elatihan.upm.edu.my selewat-lewatnya

9 Februari 2018 (Jumaat)

Segala perhatian dan kerjasama daripada pihak YBhg. Prof. Datin Paduka/Dato’/Datin/Prof./Tuan/Puan dalam menjayakan bengkel ini amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan terima kasih.

Surat Jemputan

BAHAGIAN KEWANGAN PENGURUSAN PEROLEHAN

Please be informed that the Bursar Office has issued Bursar Circular No. 1 Year 2018: 
University's Asset Management Procedure for PTJ's reference and action.
Please refer to the Reference Menu or Download Document at the Bursar Office website
for more information

Adalah dimaklumkan bahawa Pekeliling Bursar Bil 2 Tahun 2018 : Pelaksanaan Perolehan Kertas A4 (80 Gsm) Secara Kontrak Pusat Universiti Putra Malaysia, Serdang Selangor mula berkuatkuasa serta merta. Pelaksanaan ini terpakai untuk perolehan baharu yang belum menyediakan pesanan belian. Semua PTJ dimohon untuk melengkapkan Borang Perancangan Tahunan dan Anggaran Keperluan yang disertakan dan emel kepada mi_junaidah@upm.edu.my bagi tujuan rekod selewatnya-lewatnya 30 April 2018. 

Bersama ini dilampirkan dokumen berkaitan untuk rujukan.

 1. Pekeliling Bursar Bil. 2 Tahun 2018-Pelaksanaan Perolehan Kertas A4 (80 Gsm) Secara Kontrak Pusat Universiti Putra Malaysia, Serdang Selangor
 2. Lampiran 1- 1Pekeliling Perbendaharaan (1PP) Perolehan Kerajaan (PK) 2.1-Kaedah Perolehan Kerajaan
 3. Lampiran 2-Garis Panduan Pembelian Kertas A4 (80 Gsm) Secara Kontrak Pusat Di Universiti Putra Malaysia (UPM)
 4. Format Borang Perancangan Tahunan dan Anggaran Keperluan

MAKLUMAN KEPADA PEMBEKAL

 PENGHANTARAN DOKUMEN BAGI TUJUAN PEMBAYARAN SECARA TERUS OLEH PEMBEKAL KE PEJABAT BURSAR TELAH DILAKSANAKAN MULAI 02 APRIL 2018 SECARA BERPERINGKAT.

 DOKUMEN PEMBAYARAN BOLEH DIHANTAR TERUS KE BAHAGIAN KEWANGAN OPERASI BERPUSAT/ SEKSYEN KEWANGAN BAGI PTJ YANG BERKAITAN

 CARTA ALIR TUNTUTAN BAYARAN PEMBEKAL DAN SENARAI BAHAGIAN KEWANGAN/SEKSYEN KEWANGAN PEJABAT BURSAR MENGIKUT PTJ BOLEH DI DAPATI MELALUI LAMAN WEB BURSAR http://www.bursar.upm.edu.my/

With reference to Ministry of Finance letter ref no. S/K.KEW/PK/MOF/D/00 Jld.10 SK.6(14) dated 29th June 2018, please be informed that all tender published are cancelled and new tenders will be published after approval by Economic Planning Unit (EPU).

List of related tenders are as below:-

 1. Tender Perkhidmatan Insuran Berkelompok Pelajar Prasiswazah Dan Pascasiswazah Antarabangsa Selama 2 Tahun Bagi Semester Pertama Sesi 2018/2019 Hingga Semester Kedua Sesi 2019/2020 Di Universiti Putra Malaysia, Serdang, Selangor-T01/2018(62239)
 2. Tender Membekal, Mengukur Dan Memasang Karpet Baharu Di Keseluruhan Ruang Solat Masjid Universiti Putra Malaysia, Serdang, Selangor-T02/2018(6228400)
 3. Tender Bagi Membekal 29 Item Ubat Di Pusat Kesihatan Universiti, Universiti Putra Malaysia, Serdang, Selangor-T03/2018(62047)
 4. Tender Perkhidmatan Pembersihan Dan Pencucian Bangunan Secara Berpusat (Kluster 1) Di Universiti Putra Malaysia, Serdang, Selangor-T04/2018(10032)

Thank You

Procurement Management Financial Division

Bursar Office

Memaklumkan berkenaan pengeluaran pendidikan kwsp secara atas talian kepada pelajar asasi, prasiswazah dan siswazah.
Pelajar/parents yang layak membuat pengeluaran adalah bagi program yang dilaksanakan secara sepenuh masa dan eksekutif di kampus serdang sahaja.
 
Utk makluman semua, pelajar berikut tidak termasuk dalam senarai di bawah :
 1. Pelajar PJJ (UPMET)
 2. Pelajar UPMKB
 3. Pelajar PBS
 
Bagi pelajar PJJ dan pelajar di UPMKB, kemudahan ini akan dpt digunakan setelah proses pendaftaran dgn pihak kwsp berjaya dilaksanakan oleh pihak UPMET dan UPMKB.
 
TO WHOM IT MAY CONCERN,
 
REFER TO APPENDIX 1,
 
Mr/ Mrs,
 
To be informed that, your company is required to apply for renewal of registration with Universiti Putra Malaysia by completing all the requirements as below:-
 1. vendor’s registration form that can be download from Bursar’s Office website;
 2. related supporting documents (refer to the last page of vendor’s registration form); and
 3. a copy of payment receipt (refer to the last page of vendor’s registration form). Registration fee is RM50 yearly.
 
Please submit the completed vendor’s registration form to the address below:-
 
Procurement Management Financial Division
Bursar’s Office
Bangunan Canselori Putra
Universiti Putra Malaysia
43400 Serdang Selangor
 
Or;
 
 
Renewal application should be submitted before 30 September 2018.
 
Failure to renew, will affect your transactions with Universiti Putra Malaysia.
 
Thank you,
 
b/p Head of Procurement Management Financial Division
Bursar’s Office
Universiti Putra Malaysia
 
Notes: Please ignore this notice if you have renewed.
 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

 Tuan/Puan,

Dimaklumkan bahawa Prosedur  dan dokumen Pengurusan EMS untuk Penjimatan Penggunaan Kertas telah dikemaskini pada tarikh 17 Ogos 2018. Rujuk Sistem e-ISO.

2. Sehubungan itu, bagi persediaan menghadapi Audit Pemantauan Semakan 1, Sistem Pengurusan Alam Sekitar (EMS) ISO 14001 pada 12 - 14 September 2018 (Rabu - Jumaat) mohon kerjasama pihak tuan/puan untuk memastikan keperluan dokumentasi direkod, dikemaskini dan difailkan di Pusat Tanggungjawab (PTJ) masing-masing.

3. Bagi PTJ seperti di Lampiran 1 yang ingin membuat proses pelupusan kertas, disertakan maklumat berkaitan syarikat yang dilantikan bagi pelupusan kertas seperti berikut:-

NAMA SYARIKAT

ALAMAT, NO. TELEFON DAN PEGAWAI UNTUK DIHUBUNGI

Aqill Qhalish Enterprise

Alamat : 24, Kampung Petaling Bahagia, Jalan Puchong, 58200 Kuala Lumpur

No. telefon: 017-6851 914

Nama pegawai untuk dihubungi : En Ramly

Tempoh Lantikan: 1 Januari 2017 sehingga 31 Disember 2018

4. Lengkapkan Rekod Pelupusan Kertas yang boleh diperolehi daripada laman sesawang Pejabat Bursar untuk tujuan pengauditan.

Sekian, untuk makluman dan perhatian tuan/puan.

Terima kasih.

Urusetia JKEMS, Pejabat Bursar

Lampiran 1

Referring to the decision of the 650th Jawatankuasa Pengurusan Universiti meeting on July 18, 2018, all Responsibility Centers must submit a self-verification report of PTJ's movable assets before December 1 of each year to the Bursar Office according to the format given. The delay in submitting the report may result in difficulty in asset's acquisition the following year.

Do you know? Through government news no 7613 dated 03 December 1981, donation/CASH donated by companies / individuals to UPM for charitable / educational / service / benefit that benefits to Malaysians can be tax deductible for the year of assessment under subsection 44 (6) Income Tax Act 1967 (ITA 1967). 

The donor / representative should only inform the officer at the Customer Service Counter, Treasurer 3, Bursar Office about the need for tax deduction receipt  by attaching an INCOME TAX EXEMPTION FORM UNDER SUBSECTION 44 (6) INCOME TAX ACT 1967

Semua Ketua PTJ
Universiti Putra Malaysia 

YBhg. Datuk/Dato'/Datin Paduka/Datin/Prof./Prof. Madya/Dr./Tuan/Puan,

 

Dengan segala hormatnya perkara di atas dirujuk.

 

 1. Pekeliling ini bertujuan untuk memberi penjelasan dan menyelaraskan aktiviti serta proses kewangan utama yang perlu dipatuhi oleh semua Pusat Tanggungjawab (PTJ) bagi memastikan laporan kewangan dan akaun tahun 2018 dapat dilaksanakan dengan teratur dalam tempoh masa yang ditetapkan.

 

 1. Sehubungan itu, semua Ketua PTJ adalah diminta untuk memanjangkan pekeliling ini kepada semua warga PTJ di bawah pentadbiran masing - masing dan mematuhi tarikh yang telah ditetapkan. 

 

 1. Bersama -sama ini disertakan Pekeliling Bursar Bil. 3 Tahun 2018 - Peraturan Perakaunan Pada Akhir Tahun Kewangan 2018 untuk rujukan dan tindakan pihak YBhg. Datuk/Dato'/Datin Paduka/Datin/Prof./Prof. Madya/Dr./Tuan/Puan.

 

 1. Sebarang pertanyaan atau penjelasan lanjut berkenaan pekeliling ini, sila hubungi Bahagian Kewangan / Seksyen Kewangan Pejabat Bursar yang berkaitan atau Bahagian Kewangan Perakaunan di talian 03 - 8946 6227/6228/8006.

 

Kerjasama pihak YBhg. Datuk/Dato'/Datin Paduka/Datin/Prof./Prof. Madya/Dr./Tuan/Puan amatlah dihargai dan diucapkan terima kasih

Semua Ketua PTJ
Universiti Putra Malaysia 

YBhg. Datuk/Dato'/Datin Paduka/Datin/Prof./Prof. Madya/Dr./Tuan/Puan,

Dimaklumkan selaras dengan 1Pekeliling Perbendaharaan Perolehan Kerajaan (PK) 1.1-Punca Kuasa, Prinsip Dan Dasar Perolehan Kerajaan, Agensi adalah bertanggungjawab untuk menyediakan Perancangan Perolehan Tahunan (PPT) bagi perolehan yang akan dilaksanakan bagi tahun berikutnya dan mengemukakan maklumat perancangan perolehan secara tender kepada Kementerian Kewangan sebelum atau pada 15 Januari setiap tahun.

Sehubungan itu, semua Ketua Pusat Tanggungjawab perlu memastikan PPT diinput dalam Sistem eTender. Setiap PTJ boleh mendaftar sekurang-kurangnya 2 orang wakil, iaitu dengan cara mengisi Borang Permohonan ID Pengguna Sistem eTender yang boleh didapati dalam laman sesawang Pejabat Bursar.   

Tarikh akhir maklumat perolehan sebut harga dan tender diinput dalam Sistem eTender adalah pada 4 Januari 2019

Capaian kepada Sistem eTender.

Pekeliling Bursar Bil. 4 Tahun 2018

For your information, the Bursar Scheme Program for 2019 will be continued with tentative dates of execution as follows:

MONTH

SCRAP DATE

DUE DATE OF SUBMISSION OF DOCUMENT

JANUARY

15/1/2019

11/1/2019

FEBRUARY

14/2/2019

12/2/2019

MARCH

14/3/2019

12/3/2019

APRIL

16/4/2019

12/4/2019

MAY

14/5/2019

10/5/2019

JUNE

13/6/2019

11/6/2019

JULY

16/7/2019

12/7/2019

AUGUST

15/8/2019

13/8/2019

SEPTEMBER

12/9/2019

10/9/2019

OCTOBER

15/10/2019

11/10/2019

NOVEMBER 

14/11/2019

12/11/2019

DECEMBER

12/12/2019

10/12/2019

Please submit the following documents to us before the due date end each month: 

a) Capital Property Disposal

   i) scrap form (Bursar Office's web download)   

  ii) BR038 / AST copy (received from Bursar's Office after approval is obtained) 

 

b) Inventory Disposal 

   i) scrap form (Bursar Office web download)  

  ii) Application for Disposal (BR058 / AST)  

 iii) Appointment of AJKPP (DF02) 

 iv) Approval letter from KPTJ (DF03)   

 v) PEP (if applicable) (BR040 / AST)   

 vi) JK Disposal Report (BR038 / AST) 

 

Only qualified scraps can follow this scrap program. please refer to the attached letter for scrape process:

1) Scrap Program information letter

2) Scrap Program Form

All Responsibility Centre,

 

Bursar's office is in the process of updating the Asset Management System (FAMS) user list for 2019 to ensure the correctness of user records according to their respective PTJs.

In this regard, please seek your cooperation and action to fill out the attached form and re-submit it to us by 31 January 2019.

 

Until the form is accepted, you can’t access FAMS commencing next Monday (14/1/2019)

It is informed that the maintenance of the SAGA 8.2 system will be carried out as follows:

Date: April 16, 2019

Day: Tuesday

Time: 08.00 am to 01.00 noon

The system will be closed during that time. In this regard, please do not  access the system at that date and time. Please also kindly advise to extend this matter to the staff at PTJ under your supervision. The cooperation given is highly appreciated .

Financial Accounting Division

Bursar Office

Please be informed that the Bursar Scrap Program no 5/2019 is preceeded on 2 and 3 May 2019. As such, for PTJ who will or have completed the disposal process up to the approval level of the Head of PTJ , please submit all relevant documents with the Bursar Scrap Program Form latest by April 29, 2019

Mulai 1 JUN 2019 wakil TIDAK DIBENARKAN untuk menuntut bayaran tuntutan staf secara tunai.

sekian terima kasih

SERDANG: 27 JUNE 2019- CONGRATULATION! ...... Universiti Putra Malaysia (UPM) has received a Unqualified Report for the Financial Statements For The Year Ended 31 December 2018 on 14 June 2019. Certificate submission was held at the National Audit Department by the Director, Finance III, Dr. Hajah Masiah Binti Ahmad to representative from Universiti Putra Malaysia Bursar, Tuan Haji Zulkiflee bin Othman.

 

The Auditor-General in his report of the opinion that the UPM Financial Statements give a true and fair view of the financial position of UPM and the Group as at 31 December 2018 and the financial performance and cash flows for the year ended on that date.

 

She also said that this was in line with the approved financial reporting standards in Malaysia and the Universities and University Colleges Act 1971 (Act 30).

 

Tuan Haji Zulkiflee, Bursar UPM, thanked all UPM staff for their cooperation during the audit. According to him, the audit has been conducted for 2 months at Bursar's Office where the sampling taken at Bursar's Office will be reviewed at some relevant PTJs based on the sample of the document. Hopefully, the attention and cooperation provided by UPM staff will continue in the coming year.

 

Bursar's office has received a Unqualified Report every year.

UPM Students and Staff are welcome to participate in the university recycling program by donating recycling items in the 3R Cage Office Bursar located outside the Student Finance building

Financial Task Incentive Payment (BITK) is an incentive for Public Service officers who carry out full-time financial duties. This incentive is an initiative to improve the level of competency and skills in financial tasks among Public Service officers who carry out financial tasks.

 

Assistant Accountants and Administrative Assistants (Finance) and officers in other service schemes at Grade 28 and below who receive BITK allowance of RM40 per month, are eligible to receive BITK RM80 per month on a graduate basis in BITK (UA) Examination

 

This year, a total of 210 officers who received BITK RM40 per month from 20 Public Universities (UA) have enrolled to take the BITK UA 2019 Examination. The BITK UA 2019 Examination will be held on July 24, 2019 in line with the BITK exam date at the Accountant General's Department of Malaysia (JANM) in each UA and the exam will take an hour and a half from 9.30 am to 11.00am. 

 

Universiti Putra Malaysia as BITK Secretariat 2019-2020 wishes all the candidates who will sit for BITK UA 2019 Exam!

IMPORTANT NOTICE

TO ALL COMPANIES/INDIVIDUALS REGISTERED WITH UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA

 

PLEASE BE INFORMED THAT STARTING FROM 5 AUGUST 2019 TO 25 AUGUST 2019, ALL COMPANIES/INDIVIDUALS REGISTERED AS SUPPLIERS WITH UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA (UPM) ARE REQUIRED TO UPDATE ALL BUSINESS INFORMATION AND UPLOAD DOCUMENTS AS FOLLOWS IF RELATED :-

            COMPANY

 1. COPY OF MINISTRY OF FINANCE REGISTRATION CERTIFICATE
 2. COPY OF MINISTRY OF FINANCE (BUMIPUTERA) REGISTRATION CERTIFICATE
 3. COPY OF CIDB REGISTRATION CERTIFICATE
 4. COPY OF PKK REGISTRATION CERTIFICATE
 5. COPY OF COMPANY INCORPORATION REGISTRATION CERTIFICATE (FORM 9/SECTION 17) OR BUSINESS FORM D/E OR RELATED CERTIFICATE OF JOINT MANAGEMENT BODY OR COPY OF ASSOCIATION REGISTRATION CERTIFICATE OR OFFICIAL DOCUMENT RELATED TO THE REGISTRATION OF ORGANIZATION OR CO-OPERATIVE SOCIETIES REGISTERED BY THE CO-OPERATIVE COMMISSION OF MALAYSIA
 6. COPY OF BUSINESS INFORMATION (FOR ENTERPRISE ONLY)
 7. COPY OF CURRENT OWNER'S INFORMATION (EXAMPLE: COMPANY – FORM 24/SECTION 14 OR BUSINESS – CURRENT OWNER INFORMATION
 8. BOARD OF DIRECTORS ' INFORMATION (EXAMPLE: FORM 49/SECTION 14)
 9. PHOTOCOPIES OF LATEST BANK ACCOUNT STATEMENTS

 

INDIVIDUAL

 1. COPY OF IDENTIFICATION CARD
 2. COPY OF LATEST BANK ACCOUNT STATEMENTS
 3. COPY OF LETTER OF OFFER/APPOINTMENT OF SERVICE FROM UPM

 

ALL SUPPLIERS ARE REQUESTED TO USE MYVENDORS  SYSTEM APPLICATION VIA LINK (http://myvendor.upm.edu.my)

NOTE: ALL SUPPLIERS ARE INVITED TO JOIN A BRIEFING REGARDING MYVENDOR SYSTEM THAT WILL BE HELD ON 16 AUGUST 2019 AT 9.00 AM AT DEWAN TAKLIMAT, LEVEL 2, CANSELORI PUTRA BUILDING, UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA.

 

From:-

Procurement Management Finance Division

Bursar Office, UPM

1 August 2019

To: All UPM Responsibility Centers

 

Assalamualaikum,

 

UPM Asset Management System (FAMS) Status Update

 

With all due respect, please note that the FAMS System is currently in the process of upgrading to a new version. Therefore, it is likely that there will be a disruption to the use of the system by officials at PTJ. In this regard, we request that PTJ who is having trouble logging in or using FAMS to stay in touch with the Asset Management Team at Bursar office

Please also note that we are working on installing FAMS Client on the PTJ asset officer's desktop as a step towards streamlining the process of registering and updating their respective PTJ assets. Hopefully, the alternatives provided will help PTJ manage their asset records smoothly and efficiently. If you have any concerns or concerns, please contact our staff as below:

Mohd Hafiz Amrullah (03-9769 3542)

Nur Huda Muhamad Sani (03-9769 3546)

 

Thank you.

 

 

Siti Amira bt Shukor

bp: Head of Financial Asset Management Division

Office of the Bursar

Universiti Putra Malaysia

Tel: 03-97696216

Beginning August 1, 2019, the responsibility of managing the trust account will be transferred from the Central Operations Management Finance Division (BPOB) / Bursar Office Finance Section to the Trust Account Management Section, Accounting Finance Division, Bursar Office.

 

Justification of this transfer of responsibilities is as follows:

(i) The Financial Accounting Division has an officer in charge of the Trust Account Management Section to focus on improving the weaknesses and non-compliance of existing trust account management processes, particularly the monitoring aspects outlined in the trust account management procedure;

 

(ii) BPOB / Finance Section can focus on improving the payment process from 14 days to 7 days; and

 

(iii) The process of managing the University's trust account is more organized

 

The responsibilities to be performed by the Trust Account Management Section are as follows:

(i) review the Trust Account opening application form from the applicant / PTJ directly to the Trust Account Section;

 

(ii) the application form for opening the approved trust account will be kept in the Trust Account Management section and the applicant / PTJ; and

 

(iii) print 60000 series trust account reports through the University Finance system as per the requirement or request of the applicant / PTJ.

 

 

Detailed implementation as attachment

A YBhg. Dato '/ Datin / Prof. / Mr / Mrs are aware that claims worth less than RM500 will be paid in cash through the Central Petty Cash Counter, Bursar Office and from June 1, 2019, only applicants will be allowed to make claims at the counter. A letter of circulation to the Head of PTJ dated May 17, 2019 is referred

To facilitate payment process and claim by YBhg. Dato '/ Datin / Prof. / Sir / Madam, we encourage YBhg. Dato '/ Datin / Prof. / Sir / Madam to make a deduction for the contribution of the Waqf Endowment Fund while filling out the claim form through the E-Claim system for payment via EFT method directly to YBhg Dato '/ Datin / Prof. / Sir / Madam bank account. For this purpose, no minimum amount is applicable

The deduction for the Waqf Endowment Fund contribution for each types of claim forms in the E-Claim System is as attachment

Pindaan kod bidang kepada terkini seperti berikut:

kod bidang 040102 dan 040103; atau 040103 sahaja

maklumat lanjut seperti pautan berikut

Pindaan kod bidang kepada yang terkini seperti berikut:

kod bidang 040102 dan 040103; atau 040103 sahaja

maklumat lanjut seperti pautan berikut

Attached is a list of companies that have scored performance ratings under the category of LESS SATISFACTORY(<60%) for services evaluated over the period January 2019-June 2019 for your information and actions

 

NO COMPANY ID  COMPANY NAME
1 KC000105 KEP CONTRACTING SDN BHD
2 AF000156 AR FACTOR RESOURCES SDN. BHD.
3 CS000025 CENTURY SOFTWARE (M) SDN. BHD.
4 OA000013 OMARSHAM AKITEK
5 PB000026 PENJILID BUKU,ALATULIS & FOTO KOPI JAYA
6 KW000037 KIMMIE WORK RESOURCES
7 SS000601 SYARIKAT SEBARIK BINA
8 JW000026 JAMBATAN WALAK ENTERPRISE
9 MA00070 MAHKOTA ATAP ENTERPRISE
10 YT000016 YAMANASHI TRAVEL ENTERPRISE
11 FB000002 FC-BIOS SDN. BHD.
12 FP000049 FIRDAUS PRESS SDN BHD
13 WC000038 COWAY (M) SDN BHD
14 AA00455 AHA ARCHITECT
15 FS000004 FISHER SCIENTIFIC (M) SDN BHD
16 LA000002 LABQUIP (M) SDN. BHD.
17 PJ000041 PAQIS JATI ENTERPRISE
Assalamualaikum YBhg Prof/Dr/Datuk/Datin/Tuan/Puan,
 
Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk.
 
Bersama ini disertakan Jadual Tarikh Akhir Penghantaran Baucer (ke Unit Cek) Bagi Tahun 2019.
 
Diharap dengan adanya jadual ini, pihak YBhg Prof/Dr/Datuk/Datin/Tuan/Puan dapat memastikan dokumen yang perlu dibayar dalam bulan yang berkenaan dihantar ke Bahagian Kewangan Pengurusan Operasi Berpusat/Seksyen Kewangan Pejabat Bursar dua (2) minggu sebelum tarikh-tarikh tersebut.
 
Pihak YBhg Prof/Dr/Datuk/Datin/Tuan/Puan perlu memastikan baki peruntukan adalah mencukupi, lengkap dan telah disahkan oleh Pegawai Yang Diberi Kuasa (PYD) sebelum dokumen tersebut dihantar.
 
Sila ambil maklum dokumen tersebut akan dipulangkan jika baki peruntukan tidak mencukupi, tidak lengkap dan tidak disahkan oleh Pegawai Yang Diberi Kuasa (PYD).
 
Perhatian dan kerjasama YBhg Prof/Dr/Datuk/Datin/Tuan/Puan didahulukan dengan ucapan terima kasih.
 
Sekian.
 
 
KETUA, BAHAGIAN PENGURUSAN OPERASI BERPUSAT
PEJABAT BURSAR,UPM
 
23 September 2019

Sir / Madam,

Peace be upon you and please to meet you

 

All PTJ leaders

Universiti Putra Malaysia

 

YBhg. Datuk / Dato '/ His Majesty / Datin / Prof. / Prof. Madame / Dr. / Sir / Madam,

 

In all respects the above matters are referred to.

 

 1. Please note that this Circular seeks to clarify and co-ordinate key financial activities and processes that all Responsible Centers (PTJs) must adhere to ensure that the financial statements and accounts of 2019 are properly executed within the timeframe.

 

 1. Accordingly, all PTJ Heads are asked to extend this circular to all PTJ members under their respective administration and comply with the deadline.

 

 1. Together these include Bursar Circular Bills. 1 Year 2019 - Accounting Rules At the End of Financial Year 2019 for reference and action by YBhg. Datuk / Dato '/ His Majesty / Datin / Prof. / Prof. Madame / Dr. / Sir / Madam.

 

 1. For any further inquiries or clarifications regarding this circular, please contact the Finance Department / Finance Section of the relevant Office or Accounting Division at 03 - 9769 6227/8006.

 

The cooperation of the YBhg. Datuk / Dato '/ His Majesty / Datin / Prof. / Prof. Dear Brother / Dr. / Sir / Madam is very much appreciated and thank you.

 

Thank you.

 

Office of the Bursar

Universiti Putra Malaysia

Attachment Bursar Circular No 1 Year 2019

The UPM Bursar Office has launched the UPM Mosque Fund donation application using the cashless transaction facility through the Quick Response Code (QR Code) technology or also known as QR code. The application, called the i-Sedekah@Masjid UPM , is available for download on the Google Store and the introduced App Store aimed at reaching out to the campus community as an UPM initiative leading up to the Industrial Revolution 4.0 (IR 4.0) in today's digital economy.

 

The launch of this QR Code application enables college students to donate and donate in the simplest, fastest and safest way through digital technology systems. The details of the QR Code application include a collaboration between UPM and Bank Islam Malaysia Berhad through the SnapNpay app. The QR feature in the application can be used on all billboards and posters featuring barcodes that can scan the QR code of the donation of UPM Mosque tube automatically to its contents. The details of the QR Code application include a collaboration between UPM and Bank Islam Malaysia Berhad through the SnapNpay app

 

How to make a donation:

1) Download the SnapNPay app in the Google Store or Apps Store

2) Sign up and click Create

3) Scan the UPM Mosque Qr Code or save Qr code and select QR from the gallery

4) Enter the value of the donation

 

Let's donate to enlightened the UPM Mosque

Inspection and verification process for stationery stock and store will be held from October untill 31st December 2019. All UPM Responsibility Centers will be involved in the process.

Attachment

 

Attention to All UPM Suppliers

 

Please note that as of October 21, 2019, all new suppliers registering with UPM should use the link (http://www.myvendor.upm.edu.my) to register and update company information. We no longer accept company registration applications by using the Company Registration Form on and after the date stated above.

 

Thank you

 

Finance Management Procurement Division

Universiti Putra Malaysia

October 14, 2019

Agihan Kad Book Plan akan diadakan pada tarikh, masa dan tempat seperti berikut :

Tarikh : 19 dan 20 Oktober 2019 (Sabtu dan Ahad)

Masa : 9.00 pagi hingga 4.00 petang

Lokasi : Kaunter Bendahari III (Bangunan Canselori Putra)

 

Melibatkan pelajar dalam negara Semester 1 dari program-program berikut sahaja.

(Senarai nama di lampiran)

Program terlibat :

 1. Bacelor Kejuruteraan (Awam)
 2. Bacelor Kejuruteraan (Kimia)
 3. Bacelor Kejuruteraan (Mekanikal)
 4. Bacelor Kejuruteraan (Proses Dan Makanan)
 5. Bacelor Kejuruteraan (Pertanian Dan Biosistem)
 6. Bacelor Kejuruteraan (Elektrik Dan Elektronik)
 7. Bacelor Kejuruteraan (Sistem Komputer Dan Komunikasi)
 8. Bacelor Kejuruteraan (Aeroangkasa)
 9. Bacelor Seni Bina Lanskap
 10. Bacelor Sains Seni Bina
 11. Bacelor RekaBentuk (RekaBentuk Perindustrian) Doktor Perubatan
 12. Bacelor Sains (Sains Bioperubatan)
 13. Bacelor Sains (Pemakanan Dan Kesihatan Komuniti)
 14. Bacelor Sains (Kesihatan Persekitaran Dan Pekerjaan)
 15. Bacelor Kejururawatan
 16. Bacelor Sains (Dietetik) Doktor Perubatan Veterinar
 17. Bacelor Perakaunan
 18. Bacelor Pentadbiran Perniagaan
 19. Bacelor Ekonomi
 20. Bacelor Sains Kimia Perindustrian dengan Kepujian
 21. Bacelor Sains Kimia Petroleum denganKepujian
 22. Bacelor Sains Bahan dengan Kepujian
 23. Bacelor Sains Instrumentasi dengan Kepujian
 24. Bacelor Sains Fizik dengan Kepujian
 25. Bacelor Sains Statistik dengan Kepujian
 26. Bacelor Sains Biologi dengan Kepujian
 27. Bacelor Sains Matematik dengan Kepujian
 28. Bacelor Sains Kimia dengan Kepujian

 

-Tidak termasuk program dibawah T20

-Wakil tidak dibenarkan

-Pengesahan pelajar melalui PUTRA VID

-Serahan kad selepas 20 Oktober 2019 akan dibuat pada waktu pejabat sahaja di Kaunter Bendahari III (8.30 pagi hingga 4.00 petang)

 

Assalamualaikum/selamat sejahtera YBhg Prof/Dr/Datuk/Datin/Tuan/Puan

Mulai 24 Oktober 2019, semua perolehan yang menggunakan Pekeliling Perbendaharaan Malaysia PK 7 (berkuatkuasa 15 Julai 2019) dan di bawah had nilai kelulusan Pegawai Pengawal (VC) perlu menggunakan Borang Kelulusan Naib Canselor bagi memudahkan proses pertimbangan dan kelulusan Naib Canselor.

 

Di bawah pekeliling ini, peraturan perolehan yang terlibat adalah seperti berikut:

PK 7.1

Perolehan Bagi Penganjuran Majlis/Acara Rasmi Kerajaan Dan Jamuan Keraian Rasmi Kerajaan

PK 7.2

Perolehan Perkhidmatan Kemudahan Latihan Secara Pakej

PK 7.3

Penyertaan Latihan Yang Dianjurkan Oleh Agensi Kerajaan Atau Syarikat Swasta

PK 7.4

Perolehan Penginapan, Makanan Dan Minuman Bagi Anggota Pentadbiran Dan Pegawai Awam Yang Melaksanakan Tugas Rasmi
(dalam negara sahaja)

PK 7.5

Perolehan Perkhidmatan Makanan Dan Minuman Untuk Mesyuarat Dalaman

PK 7.6

Perolehan Berkaitan ICT Dan Rangkaian Internet Perolehan Perisian Komputer atau Lesen Pengguna termasuk naik taraf perisian komputer atau pembaharuan lesen:

PK 7.7

Perolehan Kenderaan

PK 7.8

Perolehan Perkhidmatan Penyelenggaraan Dan Pembaikan Kenderaan

PK 7.9

Perolehan Bahan Bakar Di Semenanjung Malaysia

PK 7.10

Perolehan Percetakan Warta Kerajaan

PK 7.11

Perolehan Bekalan/Penghantaran Buku Cetakan/Terbitan Dalam Dan Luar Negara

PK 7.12

Perolehan Bekalan Surat Khabar Dan Majalah Tempatan

PK 7.13

Perolehan Perkhidmatan Penyelenggaraan/ Pembaikan Penyaman Udara Yang Tidak Melibatkan Kerja Elektrik Yang Kompleks

PK 7.14

Perolehan Perkhidmatan Penyiaran Pengiklanan Melalui Media

PK 7.15

Garis Panduan Permohonan Perolehan Secara Rundingan Terus

PK 7.16

Garis Panduan Rundingan Harga Bagi Rundingan Terus

 Borang Untuk Kelulusan Naib Canselor

Tujuan

 

 1. Pekeliling ini bertujuan untuk memaklumkan supaya semua Pusat Tanggungjawab (PTJ) Universiti Putra Malaysia (UPM) melaksanakan perolehan kertas A4 putih 80 gsm (grams per square meter) mengikut harga yang ditetapkan selaras dengan peraturan di dalam PK2.1 – Kaedah Perolehan Kerajaan.

 

Latar Belakang

 

 1. Pelaksanaan perolehan kertas melalui kontrak pusat telah diluluskan oleh Jawatankuasa Pengurusan Universiti Putra Malaysia pada mesyuarat Ke- 633 pada 9 Februari 2018 dan telah dimaklumkan kepada semua Pusat Tanggungjawab (PTJ) melalui Pekeliling Bursar Bil. 2 Tahun 2018 bertarikh 5 Mac 2018.

 

 1. Jawatankuasa Pengurusan Universiti Ke-687 pada 9 Oktober 2019 telah meluluskan pelaksanaan perolehan kertas A4 putih 80 gsm melalui kontrak pusat mengikut harga yang telah ditetapkan selaras dengan peraturan di dalam Pekeliling Perbendaharaan PK2.1 – Kaedah Perolehan Kerajaan.

 

 1. Pihak Perbendaharaan Malaysia telah melantik syarikat NKS Systems Sdn. Bhd. Untuk membekal kertas putih 80 GSM dengan harga RM10.75 satu rim untuk tempoh dua (2) tahun mulai 1 Mac 2017 hingga 28 Februari 2019.

 

 1. Walaubagaimanapun pihak Perbendaharaan telah melanjutkan tempoh kontrak pusat kepada syarikat NKS Systems Sdn. Bhd. selama dua (2) tahun lagi mulai 1 Mac 2019 hingga 28 Februari 2021 dengan harga yang baharu iaitu RM12.40 satu rim. Harga di bawah kontrak ini adalah harga bersih termasuk kos pembungkusan, kos penghantaran dan fi e-Perolehan dan pesanan minimum bagi satu penghantaran adalah lima puluh (50) rim.

 

Pesanan Belian

 

 1. Semua pesanan belian hendaklah dibuat terus kepada syarikat dengan menggunakan sistem e-Perolehan atau secara manual.

 

 1. PTJ adalah dibenarkan untuk membuat perolehan daripada mana-mana syarikat selepas kajian pasaran dilakukan bagi keperluan kurang daripada 50 rim. Walaubagaimanapun PTJ adalah dilarang untuk memecah kecil perolehan ini dan perolehan kertas hendaklah dirancang dengan baik.

 

 1. Sila hubungi Bahagian Kewangan Pengurusan Perolehan, Pejabat Bursar di talian 03-9769 3563/6239/6219 jika terdapat sebarang pertanyaan.

 

 1. Kerjasama Y.Bhg. Datuk/Dato’/Datin Paduka/Datin/Tuan/Puan amatlah dihargai.

 

Sekian, terima kasih.

 

 

“BERILMU BERBAKTI”

 

 

 

 

 

 

Saya yang menjalankan amanah,

 

 

 

(Zulkiflee Bin Othman)

Bursar

 

Edaran:

 

Semua Ketua

Pusat Tanggungjawab

Universiti Putra Malaysia

SERDANG/BINTULU

 

 

 

Tujuan

 

 1. Tujuan pekeliling ini bertujuan memohon semua Pusat Tanggungjawab (PTJ) Universiti Putra Malaysia (UPM) menyediakan Perancangan Perolehan Tahunan (PPT) yang menggunakan Peruntukan Belanja Mengurus dan Pembangunan untuk tahun 2020 bagi perolehan Sebut Harga dan Tender sahaja.

 

Latar Belakang

 

 1. Selaras dengan Pekeliling Perbendaharaan (PP) iaitu PP/PK1.1 - Punca Kuasa, Prinsip dan Dasar Perolehan Kerajaan – Agensi adalah bertanggungjawab untuk menyediakan Perancangan Perolehan Tahunan (PPT) selaras dengan prinsip amalan tadbir urus yang baik dan dapat membantu Agensi melaksanakan perolehan dengan terancang dan teratur.

 

Objektif Penyediaan Perancangan Perolehan Tahunan (PPT)

 

 1. Objektif penyediaan PPT adalah untuk:

          3.1      Meningkatkan ketelusan dalam perolehan Kerajaan;

3.2      Memastikan perolehan Kerajaan dirancang dengan teliti dan sistematik;

3.3      Mekanisme untuk memantau perolehan yang dilaksanakan bagi mengelakkan kelewatan, penyelewengan, salah guna kuasa dan perolehan di luar aturan;

3.4      Memastikan perolehan adalah mengikut perancangan dan teratur selaras dengan prinsip-prinsip perolehan Kerajaan;

3.5      Memastikan prinsip perbelanjaan berhemah dapat dicapai dan mengelakkan amalan berbelanja pada saat-saat akhir dan

3.6      Mengoptimumkan prestasi perbelanjaan tahunan UPM.

 

 1. Ketua PTJ adalah bertanggungjawab untuk menyediakan PPT bagi peruntukan Belanja Mengurus dan Pembangunan bagi PTJ masing-masing untuk tahun 2020 selaras dengan amalan prinsip tadbir urus yang baik.

 

Perancangan Perolehan Tahunan Universiti

 

 1. Semua PTJ dimohon merancang perolehan tahunan bagi perolehan yang akan dilaksanakan pada tahun berikutnya. PPT yang disediakan adalah untuk membantu UPM melaksanakan perolehan dengan lebih terancang dan teratur serta mengelakkan amalan berbelanja di penghujung tahun serta mengelakkan perbelanjaan melebihi peruntukan.

 

 1. Penyediaan (PPT) diinput dalam sistem e-Tender yang boleh dilayari dilaman web Pejabat Bursar (www.etender.upm.edu.my) selewat-lewatnya pada 31 Disember 2019. Adalah dimaklumkan Pejabat Bursar perlu mengemukakan PPT kepada Bahagian Perolehan Kerajaan, Kementerian Kewangan Malaysia sebelum atau pada 15 Januari 2020.

 

 1. Sila hubungi Bahagian Kewangan Pengurusan Perolehan, Pejabat Bursar di talian 03-9769 3563/6239/6219 jika terdapat sebarang pertanyaan. PTJ boleh membuat pindaan ke atas PPT yang telah dikemukakan jika perlu. Sebarang pindaan perlu dikemukakan secara bertulis dan diinput dalam sistem e-Tender. Ketua PTJ hendaklah memastikan semua aktiviti perolehan yang dirancang dilaksanakan dengan cekap dan berkesan.

 

 1. Kerjasama Y.Bhg. Datuk/Dato’/Datin Paduka/Datin/Tuan/Puan amatlah dihargai.

 

Sekian, terima kasih.

 

 

“BERILMU BERBAKTI”

 

 

Saya yang menjalankan amanah,

 

 

 

(Zulkiflee Bin Othman)

Bursar

 

Edaran:

 

Semua Ketua

Pusat Tanggungjawab

Universiti Putra Malaysia

SERDANG/BINTULU

 

PEKELILING BURSAR BIL. 4 TAHUN 2019

Tatacara Pengurusan Aset Alih Universiti

 

Tujuan

 1. Pekeliling ini bertujuan untuk menambahbaik tatacara pengurusan aset semasa dengan memantapkan sistem kawalan dalaman dan pemantauan di dalam pengurusan aset di Pusat Tanggungjawab, Universiti Putra Malaysia

 

Latar Belakang

 

 1. Perbendaharaan Malaysia telah memperkemas dan menyeragamkan semua Pekeliling Perbendaharaan, Surat Pekeliling Perbendaharaan, Surat Arahan Perbendaharaan dan Pekeliling Kontrak Perbendaharaan (PP/SPP/SAP/PKP) melalui 1Pekeliling Perbendaharaan (1PP) yang bertujuan untuk memudahkan pencarian Pekeliling Kerajaan dalam satu portal. Bagi modul pengurusan aset alih Kerajaan, Kerajaan telah mewujudkan Pekeliling Perbendaharaan Malaysia Am 2 : Tatacara Pengurusan Aset Alih Kerajaan. Pekeliling ini juga telah dikemaskini pada 23 Mac 2018.
 2. Selaras dengan keperluan itu, Lembaga Pengarah Universiti (LPU) melalui mesyuarat ke 135 pada 9 Ogos 2019 (minit 135/03) telah meluluskan pindaan kepada pelaksanaan Pekeliling Perbendaharaan Malaysia Am 2 : Tatacara Pengurusan Aset Alih Kerajaan yang merangkumi perkara berikut:
 • Pendahuluan
 • Penerimaan
 • Pendaftaran
 • Penggunaan, Penyimpanan dan Pemeriksaan
 • Penyelenggaraan
 • Pelupusan
 • Kehilangan dan Hapuskira

 

Definisi  Aset Alih

 1. Aset Alih bermaksud aset atau peralatan yang boleh dipindahkan atau dialihkan dari satu tempat ke tempat lain secara mudah termasuk Aset Alih yang dibekalkan bersekali dengan penyediaan bangunan atau infrastruktur lain.

Kumpulan Aset Alih

 

 1. Aset Alih terbahagi kepada dua (2) kumpulan iaitu:-
 • Harta Modal (Aset Alih Dipermodalkan)

Barang tak luak yang harga perolehan asalnya RM3,000 (Ringgit Malaysia Tiga Ribu) atau lebih setiap satu unit dengan jangka hayat melebihi 1 tahun

 

 • Inventori (Aset Alih Tidak Dipermodalkan)

Barang tak luak yang harga perolehan asalnya kurang daripada RM3,000 (Ringgit Malaysia Tiga Ribu) setiap satu unit dengan jangka hayat melebihi 1 tahun

 

Pelantikan Pegawai Aset Pusat Tanggungjawab

 1. Setiap Ketua Pusat Tanggungjawab hendaklah melantik sekurang-kurangnya seorang Pegawai Aset di Pusat Tanggungjawab masing-masing dan mengemukakan maklumat tersebut kepada Pejabat Bursar untuk rekod. Sebarang perubahan pegawai hendaklah dimaklumkan dari semasa ke semasa ke Pejabat Bursar.

 

 1. Pegawai Aset yang dilantik hendaklah seboleh-bolehnya dari Kumpulan Pengurusan dan Profesional (P&P) di skim perkhidmatan dan gred yang bersesuaian. Walau bagaimanapun, jika bilangan perjawatan gred tersebut terhad, maka mana-mana pegawai dari Kumpulan Pelaksana Gred 19 dan ke atas di skim perkhidmatan yang bersesuaian boleh dilantik.

 

 1. Ketua Pusat Tanggungjawab juga boleh melantik Pembantu Pegawai Aset di skim dan gred yang bersesuaian

 

Pelaksanaan Proses Pengurusan Aset Alih Universiti

 

 1. Bagi tujuan pelaksanaan proses pengurusan aset alih secara menyeluruh dan teratur, pemakaian Tatacara Pengurusan Aset Alih di UPM adalah seperti di Lampiran A.

 

 1. Contoh borang-borang yang disesuaikan mengikut format UPM adalah seperti Lampiran B. Borang-borang yang telah disesuaikan mengikut format UPM tersebut juga boleh diperolehi daripada muat turun di laman sesawang Pejabat Bursar http://www.bursar.upm.edu.my/muat_turun_dokumen-3035 dan laman web Sistem Pengurusan Kualiti UPM http://reg.upm.edu.my/eISO/

 

 1. Carta alir dan proses kerja pengurusan aset alih UPM adalah seperti Lampiran C.

 

Pemakaian

 

 1. Aset yang didaftarkan mulai tarikh Pekeliling ini akan mengikuti tatacara pekeliling ini manakala aset yang didaftarkan sebelum tarikh Pekeliling ini akan menggunakan tatacara pekeliling sebelum ini.

 

Pembatalan

 

 1. Dengan berkuatkuasa Pekeliling Bursar ini , peraturan berkaitan pengurusan aset yang terkandung di dalam Pekeliling Bendahari Bil 1 Tahun 2018 dan pekeliling sebelumnya adalah dibatalkan.

Penguatkuasaan

 1. Peraturan di dalam Pekeliling Bursar ini hendaklah dilaksanakan oleh semua Pusat Tanggungjawab dan berkuatkuasa mulai tarikh Pekeliling ini dikeluarkan. Semua Ketua Pusat Tanggungjawab hendaklah memastikan PTJ di bawah kawalannya menguruskan aset alih Universiti mengikut tatacara di dalam Pekeliling ini melainkan terdapat arahan lain yang dikeluarkan oleh Pejabat Bursar.

Kerjasama dan perhatian Y.Bhg Prof. Dato’/Prof/Tuan/Puan adalah diharapkan agar dapat memanjangkan kepada staf di PTJ masing-masing. .

Sekian, terima kasih

 

‘BERILMU,BERBAKTI’

Yang menjalankan tugas,

 

……………………….

(Zulkiflee Bin Othman)

Bursar

 

Next:

Please be informed that the deadline to make a claim at the Central Petty Cash Counter is on December 23, 2019 (Monday). The counter will operate as usual on this date from 8.30am to 12.30pm. This is to ensure that the account closure process for the year ended 31.12.2019 is running smoothly.

 

The counter will resume operations on January 13, 2020. Any inconvenience caused is  greatly regretted

 

Development Financial Division

Bursar Office

NOTIS MAKLUMAN

Pelanggan Yang Dihormati,

 Adalah dimaklumkan, semua urusan pengambilan Surat Setuju Terima (SST) di Pejabat Bursar, UPM hanya dibenarkan Pemilik /Wakil Yang Diberi Kuasa Sahaja (Wakil Perlu Mengemukakan Surat/Memo Perwakilan Kuasa) dibenarkan untuk mengambil SST mengikut jadual di bawah:-

 

HARI

MASA 

Isnin – Khamis

2.30 Petang – 4.30 Petang

Jumaat

3.00 Petang – 4.30 Petang

 

Peraturan ini diadakan bagi melindungi maklumat sulit perolehan kerajaan daripada pihak ketiga yang tidak terlibat dan berkepentingan yang mungkin akan menggunakan maklumat ini untuk sesuatu tujuan.

 

Mohon perhatian dan kerjasama tuan/puan untuk mematuhi syarat yang telah ditetapkan.

 

Sekian, terima kasih.

 

 

KUATKUASA PADA 01 OGOS 2019

BAHAGIAN KEWANGAN PENGURUSAN PEROLEHAN, PEJABAT BURSAR

Rujukan Kami   :  UPM.BUR.100-1/6/3/B8(7)

 

Tarikh               :  1 Disember 2019

 

 

PEKELILING BURSAR BIL. 5 TAHUN 2019

 

Penerimaan Pakai Pindaan Terkini Pekeliling Perbendaharaan PK 7 Pengecualian Daripada Tatacara Perolehan

Kerajaan

 

TUJUAN

 

 1. Pekeliling ini bertujuan untuk memaklumkan kepada semua Pusat Tanggung Jawab (PTJ) Universiti Putra Malaysia (UPM) bagi menerima pakai pindaan terkini Pekeliling Perbendaharaan PK7 iaitu Pengecualian Daripada Tatacara Perolehan Kerajaan yang berkuatkuasa pada 15 Julai 2019.

 

LATAR BELAKANG

 

 1. PK7 yang lama meliputi PK7.1 hingga PK7.15 yang telah dibuat pindaan secara menyeluruh oleh pihak Perbendaharaan Malaysia. PK7 sebelum ini melibatkan 15 jenis perolehan yang dikecualikan daripada tatacara perolehan kerajaan dan setelah pihak Perbendaharaan Malaysia membuat semakan semula, terdapat 16 jenis perolehan yang telah disenaraikan seperti di dalam Lampiran 1.  Empat (4) jenis perolehan telah dikeluarkan dan lima (5) jenis perolehan telah dimasukkan di dalam PK7 yang baharu.

         

KELULUSAN LEMBAGA PENGARAH UPM

 

 1. Lembaga Pengarah Universiti Putra Malaysia yang bermesyuarat pada 8 Oktober 2019 dan melalui petikan minit 137/05 telah meluluskan penerimaan pakai Pekeliling Perbendaharaan PK7 iaitu Pengecualian Daripada Tatacara Perolehan Kerajaan berkuatkuasa pada 15 Julai 2019.

 

PERKARA YANG DIPINDA PADA PEKELILING YANG BAHARU

 

 1. Beberapa perkara penting juga telah diperincikan di dalam pindaan yang baharu terutama yang berkaitan dengan Surat Setuju Terima, Bon Pelaksanaan, Dokumen Perjanjian, Pesanan Belian dan pembayaran yang sebelum ini tidak dinyatakan di dalam Pekeliling yang lama.

 

 1. Pindaan adalah melibatkan had kuasa melulus perolehan yang dikurangkan daripada RM50 ribu kepada RM20 ribu kepada Pegawai Pengawal (PP) atau pegawai yang diturunkan kuasa oleh PP secara bertulis . Jumlah yang melebihi RM20 ribu diberi kuasa kepada Jawatankuasa Sebut Harga Universiti dan Lembaga Perolehan Universiti.

 

 1. Selain daripada itu, Jawatankuasa Penilaian diadakan bagi menilai perolehan yang melebihi RM20 ribu dengan keahlian terdiri daripada tiga (3) orang iaitu seorang Pengerusi dan dua ahli yang mana pelantikan mereka dibuat secara bertulis oleh PP atau Ketua Jabatan.

 

PEMAKAIAN DAN KUAT KUASA PEKELILING

 

 1. Pekeliling ini adalah berkuat kuasa mulai tarikh ia dikeluarkan. Sebarang pertanyaan berkenaan Pekeliling ini boleh dikemukakan kepada  Bahagian Kewangan Pengurusan Perolehan, Pejabat Bursar di talian 03-9769 3563/6239.

 

Sekian, terima kasih.

 

“BERILMU BERBAKTI”

 

 

Saya yang menjalankan amanah,

 

 

 

(Zulkiflee Bin Othman)

Bursar

Lampiran 1

 

Senarai Pekeliling Perbendaharaan PK7 Pengecualian Daripada Tatacara Perolehan Kerajaan (http://www.treasury.gov.my)

(a)1 - Perolehan Bagi Penganjuran Majlis/ Acara Rasmi Kerajaan Dan Jamuan Keraian Rasmi Kerajaan

(b)2 - Perolehan Perkhidmatan Kemudahan Latihan Secara Pakej

(c)3 – Penyertaan Latihan yang Dianjurkan Oleh Agensi Kerjaan Atau Syarikat Swasta

(d)4 - Perolehan Penginapan , Makanan dan Minuman Bagi Anggota Pentadbiran Dan Pegawai Awam Yang Melaksanakan Tugas Rasmi

(e)5 – Perolehan Perkhidmatan Makanan Dan Minuman Untuk Mesyuarat Dalaman

(f)6 – Perolehan Berkaitan ICT Dan Rangkaian Internet

(g)7 – Perolehan Kenderaan

(h)8 – Perolehan Perkhidmatan Penyelenggaraan Dan Pembaikan Kenderaan

(i)9 – Perolehan Bahan Bakar Di Semenanjung Malaysia

(j)10 - Perolehan Percetakan Warta Kerajaan

(k)11 – Perolehan Bekalan/Penghantaran Buku Cetakan/ Terbitan Dalam Dan Luar Negara

(l)12 - Perolehan Bekalan Surat Khabar Dan Majalah Tempatan

(m)13 – Perolehan Perkhidmatan Penyelenggaraan/ Pembaikan Penyaman Udara Yang Tidak Melibatkan Kerja Elektrik Yang Kompleks

(n)14 – Perolehan Perkhidmatan Penyiaran Pengiklanan Melalui Media

(o)15 – Garis Panduan Permohonan Perolehan Secara Rundingan Terus

(p)16 – Garis Panduan Rundingan Harga Bagi Rundingan Terus

 

 

 

 

Pursuant to Circular Circular No. 4/2019: University Asset Management Procedures, all Responsible Centers (PTJs) must submit the Asset Inspection Report and the Asset Inspection Certificate by December 31 each year for all movable assets inspected during the year.

Accordingly, the PTJ who does not submit the relevant report by the due date will be RESTRICTED FROM NEXT YEAR ASSET PROCUREMENT .

The PTJ's immediate action on this matter is greatly appreciated to ensure compliance with the circular and to avoid repeated audit comments to UPM

 

 

Financial Asset Management Division

Bursar Office

Bursar Office is in the process of updating the 6XXXXX series trust account information in the University Financial System. As of December 19, 2019, a total of 2,956 trust accounts have been created in the University's Financial System where 1,521 trust accounts are open status while 1,435 trust accounts are closed status

However, among 1521 with open status , there are 625 Trust Accounts has expired and 12 trust accounts with negative balance. Accordingly, the Bursar Office Trust Account Management Section has submitted a Register of Trust Account Status Forms (DF03 / AKN) to the trustee of each trust account in December 2019 to get futher information regarding those issues. 

The trustee is required to submit the DF03 / AKN to the Bursar Office promptly for the update to take effect on January 31, 2020. Failure of the trustee to submit the DF03 / AKN will result in the Bursar Office closing the trust account in accordance with the applicable financial regulations.

Seperti yang tuan/puan sedia maklum, Pejabat Bursar telah mengeluarkan Pekeliling Bursar bil 5/2019 iaitu Penerimaan Pakai Pindaan Terkini Pekeliling Perbendaharaan PK7 Pengecualian Daripada Tatacara Perolehan Kerajaan yang berkuatkuasa mulai 2 Disember 2019.

 

Sehubungan dengan itu, perkara berikut telah diwujudkan oleh Pejabat Bursar iaitu:

 

 1. borang untuk kelulusan Naib Canselor/ Jawatankuasa Sebut Harga B/ Jawatankuasa Sebut Harga A/ Lembaga Perolehan untuk semua had nilai
 2. Jawatankuasa Penilaian Perolehan (JPP PK7)telah ditubuhkan oleh Pejabat Bursar bagi membuat penilaian perolehan yang berkaitan dengan PK7 yang bernilai melebihi RM20 ribu 
 3. bagi perolehan kurang RM20 ribu, kelulusan perolehan adalah di peringkat Naib Canselor atau pegawai yang diberi kuasa secara bertulis untuk meluluskan perolehan berkaitan PK7 di Pusat Tanggungjawab masing-masing

 

Untuk tahun 2020 iaitu tahun pertama pelaksanaan , semua borang untuk kelulusan Naib Canselor/ Jawatankuasa Sebut Harga B/ Jawatankuasa Sebut Harga A/ Lembaga Perolehan beserta dokumen sokongan yang  berkaitan hendaklah dihantar ke Bahagian Kewangan Pengurusan Perolehan untuk tindakan selanjutnya tanpa mengira had nilai seperti berikut: 

 1. Borang hendaklah dihantar seberapa segerayang boleh bagi membolehkan kelulusan Naib Canselor diperolehi sebelum perolehan/aktiviti dibuat untuk perolehan kurang RM20ribu.
 2. Borang hendaklah dihantar selewat-lewatnyasebulan sebelum perolehan dibuat untuk tindakan mendapatkan kelulusan sebutharga atau tender bagi perolehan melebihi RM20ribu.

 

Sesalinan Pekeliling Bursar Bil 5/2019, PK7 dan borang kelulusan adalah dilampirkan untuk rujukan dan tindakan  tuan/puan

https://bursar.upm.edu.my/upload/dokumen/20200115123038Borang_Pemakaian_PK7.pdf

https://bursar.upm.edu.my/upload/dokumen/20191210124840MX-M452N_20191209_160433.pdf

PEKELILING BURSAR BIL. 1 TAHUN 2020

 

PELAKSANAAN PENGGUNAAN KELAS EKONOMI BAGI PERJALANAN UDARA RASMI DALAM NEGARA DAN LUAR NEGARA

 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

Untuk makluman semua, Lembaga Pengarah Universiti Putra Malaysia Ke-140 yang bersidang pada 11 Februari 2020 telah menetapkan bagi semua perjalanan pegawai yang  menjalankan tugas rasmi atau menghadiri kursus dalam negara dan luar negara hendaklah menggunakan kelas ekonomi berkuat kuasa 12 Februari 2020 untuk mengoptimumkan perbelanjaan kerajaan selaras dengan pematuhan Pekeliling Perbendaharaan Malaysia PB 3.1, Garis Panduan Langkah-langkah Mengoptimumkan Perbelanjaan Kerajaan.

 

Dilampirkan Pekeliling Bursar Bil. 1 Tahun 2020 Pelaksanaan Penggunaan Kelas Ekonomi Bagi Perjalanan Udara Rasmi Dalam Negara Dan Luar Negara

Semua pegawai hendaklah mematuhi Pekeliling ini. Sehubungan dengan itu, Pejabat Bursar memohon kerjasama tuan/puan agar mengedarkan pekeliling ini di PTJ masing-masing.

 

 

Sekian, terima kasih.

 

“BERILMU BERBAKTI”

 

Saya yang menjalankan amanah,

 

 

Ketua Bahagian Kemudahan Staf

Pejabat Bursar

Universiti Putra Malaysia

 

 

YUSNAWATI BINTI MAT ISA

PEGAWAI KEWANGAN

BAHAGIAN KEWANGAN KEMUDAHAN STAF

03-9769 6610

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
 
Yang Berbahagia Tan Sri/Datuk/Dato'/Datin/Prof./Prof Madya/Dr/ Tuan/Puan.
 
Sukacita dimaklumkan bahawa PENYATA PENDAPATAN TAHUNAN (EC FORM) TAHUN 2019 bagi Pegawai Tetap UPM dan Pegawai Lantikan Skim Dalaman UPM boleh diakses melalui www.eslip.upm.edu.my " Sistem Slip & Penyata Tahunan " mulai 27 Februari 2020.
 
Sila masukkan UPM ID dan KATA LALUAN untuk pilihan Penyata Pendapatan Tahunan (EC Form) dan Penyata Gaji (Pay Slip).
 
Sila cetak penyata berkenaan untuk perkara-perkara yang berkaitan dengan urusan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan juga untuk simpanan Y.Bhg. Tan Sri/Datuk/Dato'/Datin/Prof./ Prof Madya/Dr/Tuan/Puan.
 
Sebarang pertanyaan sila hubungi Bahagian Pengurusan Kewangan Kemudahan Staf Pejabat Bursar di talian 03-9769 6204/ 3552/ 3554/3549/ 3513/ 3547.
 
Sekian, terima kasih.
 
Yang menjalankan amanah.
 
 
YUSNAWATI BINTI MAT ISA
PEGAWAI KEWANGAN
BAHAGIAN KEWANGAN KEMUDAHAN STAF
03-9769 6610

Tarikh, Masa & Tempat Lawatan Tapak

11 Mac  2020 (Rabu), 2.30 petang

Taman Asuhan Kanak-Kanak (TASKA) di Fakulti Kejuruteraan Universiti Putra Malaysia, Serdang, Selangor

Lampiran

Dalam usaha Kerajaan untuk merancakkan aktiviti ekonomi, penglibatan secara langsung Kerajaan dalam pelaksanaan projek atau perolehan adalah sangat penting. Oleh itu, semua projek dan perolehan yang telah diluluskan peruntukan Belanjawan Tahun 2020 hendaklah dipercepatkan pelaksanaannya supaya memberi kesan berganda kepada ekonomi negara.

Bagi tahun 2020, beberapa strategi pelaksanaan projek pembangunan fizikal telah dikenal pasti dan diambil tindakan oleh Kementerian Kewangan (MOF) dalam memastikan pelaksanaan projek tahun 2020 dilaksanakan mengikut perancangan.

Selain itu, akibat penularan virus COVID-19, Kerajaan pada 27 Februari 2020 telah mengumumkan Pakej Rangsangan Ekonomi (PRE) 2020 yang turut meliputi langkah pengecualian khas secara interim ke atas tatacara perolehan kerja Kerajaan. Keadaan ini mengambil kira persekitaran ekonomi global yang tidak menentu yang memerlukan Kerajaan meningkatkan perbelanjaan bagi menggalakkan pertumbuhan ekonomi.

Pekeliling yang berkuatkuasa adalah seperti lampiran

Assalamualaikum/Selamat Sejahtera
Y.Bhg Dato'/ Datin/ Prof/Dr./ Prof/Tuan/Puan,
 
Merujuk kepada emel sebelum ini dan selaras dengan pengumuman yang dibuat oleh Perdana Menteri Malaysia berkenaan lanjutan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan sehingga 28 April 2020, Pejabat Bursar  telah memohon alternatif kaedah pembayaran sewaktu tempoh PKP dari pihak berkuasa Pengurusan Universiti.
 
Pihak Pengurusan Universiti telah meluluskan kaedah alternatif  yang dicadangkan, justeru dilampirkan Garis Panduan Pembayaran  Sewaktu Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan sebagai panduan kepada semua Pusat Tanggungjawab  melaksanakan proses pembayaran kepada pihak-pihak yang telah menyempurnakan bekalan/perkhidmatan/kerja.
 
 
Maklumbalas dan pertanyaan mengenai Garis Panduan ini boleh diemel  kepada cust.bursar@upm.edu.my.
 
Kerjasama dari pihak Y.Bhg Dato'/ Datin/ Prof/Dr./ Prof/Tuan/Puan dalam melancarkan proses pembayaran sewaktu tempoh PKP ini amat dihargai dan didahului dengan ucapan terima kasih.
 
Sekian,
 
Saya yang menjalankan amanah
 
YUSNAWATI BINTI MAT ISA
KETUA BAHAGIAN
PENGURUSAN KEWANGAN KEMUDAHAN STAF
PEJABAT BURSAR
603-9769 6610
 
#stayathome
#staysafe

Untuk makluman tuan/puan,

 

Pusat tanggungjawab dibenarkan untuk menghantar dokumen tuntutan staf yang telah lengkap ke Pejabat Bursar seperti tarikh-tarikh berikut mulai jam 8.30 pagi hingga 12.30 tengahhari sahaja:

Bil.

 

Pusat Tanggungjawab

Seksyen Kewangan

Pejabat Bursar

Tarikh Penghantaran Dokumen Ke Pejabat Bursar

1

Semua 60 PTJ di bawah seliaan BPOB

Bahagian Pengurusan Operasi Pejabat Bursar (BPOB);

12 Mei 2020

2

Entiti dibawah Pejabat Naib Canselor

Seksyen Kewangan Canselori

12 Mei 2020

3

Pejabat Pembangunan dan Pengurusan Aset (PPPA)

Seksyen Kewangan Pembangunan

12 Mei 2020

4

Fakulti Kejuruteraan

Seksyen Kewangan Fakulti Kejuruteraan

 

5

Pusat Antarabangsa Putra (i-Putra) &

Pejabat Bursar

Seksyen Kewangan Staf;

12 Mei 2020

6

i) Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan

ii) Insitut Penyelidikan Penuaan Malaysia

iii) Pusat Pendidikan Kanser

iv) Pusat Pengimejan Diagnostik Nuklear

Seksyen Kewangan

FPSK

13 Mei 2020

7

. Entiti di bawah Pejabat TNCPI

Seksyen Kewangan TNCPI

14 Mei 2020

8

Fakulti Perubatan Veterinar

Seksyen Kewangan FPV

14 Mei 2020

9

Hospital Pengajar UPM (HPUPM)

Seksyen Kewangan HPUPM

Setiap hari bekerja

 

Tuan/Puan

 

Dimaklumkan bahawa semua permohonan eRo di dalam Sistem ERO hendaklah diluluskan oleh Ketua Pusat Tanggungjawab dalam tempoh 21 hari daripada tarikh eRo diinput. Sekiranya tindakan kelulusan tidak dilaksanakan, dokumen eRo tersebut akan luput secara automatik. Sekiranya eRo tersebut masih diperlukan, pengguna boleh mengambil tindakan berikut:

a) membuat proses klon semula eRo yang telah luput tersebut; dan

b) menyediakan eRo baharu

 

Sekian, untuk makluman

Bahagian Pengurusan Perolehan

Pejabat Bursar

Assalamualaikum/Salam Sejahtera

 

 1. Untuk makluman semua, Pejabat Bursar akan membuka semula kaunter Panjar Wang Runcit Berpusat secara terhad mulai 5 Jun 2020 sehingga 29 Julai 2020 sahaja (tertakluk kepada perubahan).

 

 1. Keutamaan pembayaran tuntutan melalui kaunter ini adalah seperti berikut:

 

 1. untuk staf yang telah menerima Daftar Format Pengesahan dan Perakuan bayaran (DF060/BYR) yang telah disahkan oleh Bahagian Kewangan Pengurusan Operasi Berpusat (BPOB)/Seksyen Kewangan Pejabat Bursar. Ini melibatkan semua tuntutan melalui sistem e-claim yang bernilai kurang RM500; dan
 2. staf perlu mengemukakan resit bersama Daftar Format Pengesahan dan Perakuan bayaran (DF060/BYR) yang telah disahkan kepada petugas di kaunter.

 

 1. Semua tuntutan baharu yang bernilai kurang RM500 hendaklah dibuat melalui sistem e-claim di laman sesawang http://eclaims.upm.edu.my dan tuntutan yang telah lengkap hendaklah dihantar ke Bahagian Kewangan Pengurusan Operasi Berpusat (BPOB)/Seksyen Kewangan Pejabat Bursar masing-masing. Semua tuntutan melalui sistem e-claim yang berjaya diproses akan terus dibayar ke akaun bank staf.

 

 1. Jadual pengoperasian kaunter secara terhad adalah seperti berikut:

 

BULAN JUN

BULAN JULAI

Hari

Tarikh

Hari

Tarikh

Jumaat

5 Jun 2020

Rabu

1 Julai 2020

Rabu

10 Jun 2020

Jumaat

3 Julai 2020

Jumaat

12 Jun 2020

isnin

6 Julai 2020

Isnin

15 Jun 2020

Rabu

8 Julai 2020

Rabu

17 Jun 2020

Jumaat

10 Julai 2020

Jumaat

19 Jun 2020

isnin

13 Julai 2020

Isnin

22 Jun 2020

Rabu

15 Julai 2020

Rabu

24 Jun 2020

Jumaat

17 Julai 2020

Jumaat

26 Jun 2020

Isnin

20 Julai 2020

isnin

29 Jun 2020

Rabu

22 Julai 2020

 

 

Jumaat

24 Julai 2020

 

 

Isnin

27 Julai 2020

 

 

Rabu

29 Julai 2020

 

 1. Masa pengoperasian kaunter adalah seperti berikut:

 

Isnin-khamis : - 8.30 pagi – 12.30 tengahhari

Jumaat : - 8.30 pagi – 12.00 tengahhari

 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

YBhg. Prof. Datin Paduka/Dato’/Datin/Prof./Tuan/Puan,

 

Dengan hormatnya dimaklumkan Pejabat Bursar akan melaksanakan polisi mengemaskini aset untuk staf yang akan menamatkan perkhidmatan Universiti Putra Malaysia.

 

 1. Berdasarkan Pekeliling Bursar Bil 4 Tahun 2019: Tatacara Pengurusan Aset Alih Universiti yang telah diluluskan pelaksanaannya melalui Mesyuarat Lembaga Pengarah Universiti Ke-135 pada 9 Ogos 2019 (minit 135/03), semua Pusat Tanggungjawab (PTJ) hendaklah memastikan butiran maklumat dalam Daftar Aset Alih FAMS hendaklah diisi dengan lengkap dan tepat. Pelaksanaan ini juga telah diluluskan dalam mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan Universiti (JPU) Ke-707 pada 5 Mei 2020 melalui minit 707.04(a).

 

 1. Sehubungan dengan itu, semua Ketua Pusat Tanggungjawab (PTJ) diminta untuk memastikan pelaksanaan ini dipatuhi selaras dengan peraturan kewangan berkuatkuasa mulai serta merta selepas kelulusan dan terpakai untuk semua rekod aset pegawai yang telah menamatkan perkhidmatan atau yang akan menamatkan perkhidmatan.

 

 1. Disertakan Garis Panduan Mengemaskini Aset Untuk Staf Yang Akan Menamatkan Perkhidmatan (STP) untuk rujukan YBhg. Prof. Datin Paduka/Dato’/Datin/Prof./Tuan/Puan seperti di Lampiran.

 

Segala perhatian dan kerjasama daripada pihak YBhg. Prof. Datin Paduka/Dato’/Datin/Prof./Tuan/Puan dalam pelaksanaan ini amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan terima kasih. 

   

Saya yang menjalankan amanah,

 

b/p Ketua Bahagian Kewangan Pengurusan Aset

Pejabat Bursar

No. Tel: 03-97696218

Flight Laboratory Platform Jenama: Cirrus Model: SR20 Buatan: USA

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 
 
Tuan/Puan adalah dipelawa untuk menyertai tender jualan aset alih Universiti Putra Malaysia seperti dalam iklan berlampir. 
 
Untuk maklumat lanjut mengenai tender dan juga pegawai boleh dihubungi bagi tujuan melihat kenderaan, tuan/puan boleh melihat dalam dokumen tender yang boleh didapati di Kaunter Khidmat Pelanggan Pejabat Bursar 2, Tingkat 2, Bangunan Canselori Putra, 43400 Serdang, Selangor dengan harga RM50.00 senaskah.
 
Sekian, terima kasih.
 
Bahagian Kewangan Pengurusan Perolehan
 

Tuan/Puan

 

Adalah dimaklumkan bahawa terdapat pindaan kepada Pekeliling Perbendaharaan seperti berikut:

a) PEKELILING PERBENDAHARAAN (PP)/ PK2.1/ LAMPIRAN 1: PEROLEHAN PERABOT PELBAGAI JENIS MELALUI KONTRAK PANEL BERPUSAT OLEH SEMUA AGENSI KERAJAAN DI SEMENANJUNG MALAYSIA. Pindaan pada PK2 lampiran 2.1 berkuat kuasa pada 17/6/2020.
 
b) PEKELILING PERBENDAHARAAN PK 2.2 KAEDAH PELAKSANAAN PEROLEHAN/PROJEK KERAJAAN TAHUN 2020 Pindaan pada Perenggan 6, Perenggan 9 dan Perenggan 10 berkuat kuasa pada 17/6/2020.
 
c) PEKELILING BAHARU : PK 3.11 - PEROLEHAN PERKHIDMATAN PERUNDING UTAMA (LEAD CONSULTANT) BAGI PROJEK PEMBANGUNAN FIZIKAL.Pindaan pada muka surat 1-288 berkuat kuasa pada 5/6/2020.
 
Semua Pekeliling Perbendaharaan boleh di rujuk pada laman web http://ppp.treasury.gov.my/.

Dilampirkan senarai syarikat yang memperolehi markah kurang memuaskan untuk tempoh Januari hingga Jun 2020 untuk perhatian semua PTJ

SENARAI SYARIKAT YANG MEMPEROLEHI MARKAH PRESTASI 60 KE BAWAH BAGI TEMPOH JAN HINGGA JUN 2020
NAMA SYARIKAT TAJUK JUM MARKAH SKALA
EZRIEDA CATERING MENYEDIAKAN PERKHIDMATAN MAKAN DAN MINUM JUMLAH 20 KUANTITI UNTUK MESYUARAT JABATAN KEJURUTERAAN AEROANGKASA BIL-134 DI BILIK PERSIDANGAN JURUTERA, FAKULTI KEJURUTERAAN PADA 23 DISEMBER 2019 60 Kurang Memuaskan
HRH RESOURCES (M) SDN. BHD. BAYARAN BACAAN METER MESIN FOTOSTAT PADA BULAN DISEMBER 2019 DI PEJABAT PENGURUSAN KESELAMATAN DAN KESIHATAN PEKERJAAN, UPM      60 Kurang Memuaskan
HRH RESOURCES (M) SDN. BHD. PERKHIDMATAN SEWAAN MESIN FOTOSTAT KONICA MINOLTA BIZHUB C558 DI PPPKKP PADA BULAN DISEMBER 2019                60 Kurang Memuaskan
BP ENVIRONMENTAL TESTING SDN BHD Perkhidmatan Ujian Air Sampling hpupm  60 Kurang Memuaskan
KEP CONTRACTING SDN BHD CADANGAN MENAIKTARAF BENGUNAN UNTUK PUSAT KECEMERLANGAN PENDIDIKAN PERTANIAN, UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA, SERDANG, SELANGOR DARUL EHSAN                 56 Kurang Memuaskan
SERBANAZ ENTERPRISE dewan dkd
kerja membuka dan memasang paip gi bersaiz 1.5" dari lantai bawah ke siling di blok dkd

kerja sambungan di atas siling menggunakan paip pvc dari paip gi ke tangki di atas tandas lelaki dan perempuan

membekal dan memasang gate valve 2" heavy duty.

kerja mengatasi masalah singki tersumbat di atas tandas perempuan

penggantian pam tandas di tandas perempuan

kerja memecah dinding di tandas lelaki atas untuk paip yg patah di dalam dinding serta membaiki semula dinding/tile terlibat

membekal dan memasang angle cork di tandas lelaki dan perempuan di dkd

kerja menggali untuk mencari punca paip bocor di dka dan kerja memotong dan sambung semula paip yg bocor

membersih kawasan kerja dari sampah binaan keluar
59 Kurang Memuaskan
HIJERAH JAYA ENTERPRISE CADANGAN KERJA-KERJA MEMBINA DAN MENYIAPKAN GELanggang sintetik dipusat sukan, universiti putra malaysia, serdang, selangor darul ehsan - sh50/2019 (62330)                 58 Kurang Memuaskan
KERIS SEPAKAT SDN. BHD. membekal, menghantar dan memasang rak stor di hospital pengajar, upm, serdang, selangor 58 Kurang Memuaskan
BP CLINICAL LAB SDN BHD Perkidmatan Ujian diagnostik mikrobiologi ke makmal rujukan (bp clinical lab sdn bhd)              59 Kurang Memuaskan
ANSr sdn bhd membekal,menghantar dan menguji tauliah (pembelian darurat) mobile uv sterilisation system                  44 Kurang Memuaskan
ZIEGLER ENTERPRISE  REPAIR CNC OKUMA                50 Kurang Memuaskan
J & J MURNI SDN BHD MEMBEKAL DAN MENGHANTAR PERALATAN DI FARMASI                 60 Kurang Memuaskan
TEKNOMEDIK ENTERPRISE non woven isolation gown (knit cuff) free size 30gm Kt of 10pcs ctn of 10 pkts. 56 Kurang Memuaskan
EASMED SDN BHD MEMBEKAL DAN MENGHANTAR PERALATAN PERUBATAN DI JABATAN FARMASI                 56 Kurang Memuaskan
ALAM MEDIK SDN BHD SEBUT HARGA TO SUPPLY, DELIVERY AND TESTING OF TRANSPORT STRETCHERS FOR HOSPITAL PENGAJAR, UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA 48 Kurang Memuaskan
nr glade resources membekal trolly sisa makanan dan papan iklan tandaharga untuk gerai.
saiz : 28" x 72"
2 x 4 slot makanan
slot a3-8 slot & base 28" x 72"              
46 Kurang Memuaskan

Tawaran adalah dipelawa daripada Penyebutharga atau Orang Perseorangan untuk
membeli kuda ‘ Sebagaimana Di Mana’ (As Is Where Is) di Universiti Putra Malaysia,
Serdang adalah seperti berikut :-

Lampiran

Adalah dimaklumkan kumpulan AJK Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Pejabat Bursar telah membangunkan dokumen HIRARC Job Hazard Analysis yang merupakan salah satu keperluan dalam pengurusan keselamatan dan kesihatan pekerjaan di pejabat. Dokumen HIRARC ini telah pun diluluskan dalam Mesyuarat Pengurusan Pejabat Bursar Bil 2 Tahun 2020 pada 02 Julai 2020 untuk diterima pakai. Sukacita diingatkan pegawai/staf yang perlu mengambil perhatian mengenai Garis Panduan Hirarc ini adalah;
 
1. Pegawai/Staf yang terlibat dan berurusan dengan pelanggan di Kaunter Khidmat Pelanggan;
2. Pegawai/Staf yang terlibat dengan Pengurusan Peralatan di Stor Alat Tulis; dan
3. Pegawai/Staf yang terlibat dengan Pengurusan Dokumen Kewangan..
 
Bersama ini dilampirkan dokumen HIRARC tersebut yang melibatkan Garis Panduan;
 
(a) Interaksi dengan Pelanggan di Kaunter
(b) Penerimaan, Penyimpanan dan Pengeluaran Peralatan di Stor Alat Tulis
(c) Penyimpanan/Pemindahan Dokumen Kewangan
 

UPM has partnered with Flywire, to increase the efficiency and security of international fee payments to our campus.

By using Flywire, students can access a variety of payment methods, including - local bank transfer, debit or credit card payments and many more options, as well as save on foreign exchange conversion costs and intermediary bank fees.

Using Flywire, ensures that both the payer and the institution can easily track payments, from start to finish.

Click the HERE or scan the QR code BELOW to pay!


How to make your payment through Flywire?

For more details on how to make your payment through Flywire, click HERE.

BURSAR OFFICE
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-97696208/ 3501
03-86560160
C1600999193