| BURSAR OFFICE
list of latest announcement

SEBUT HARGA B

PENGAUDITAN PENGURUSAN PEROLEHAN UNIVERSITI AWAM DI UPM OLEH JABATAN AUDIT NEGARA MALAYSIA PADA 5 JUN 2017 HINGGA 14 JULAI 2017.

Mesyuarat Jawatankuasa Kualiti akan diadakan pada 26 Julai 2017.

Pejabat Bursar telah membangunkan​ UPM Payment Gateway System untuk e-collection​ dengan kerjasama pihak Idec​ bagi menambahbaik sistem kutipan hasil universiti sediada.
Sistem ini berupaya menguruskan kutipan bayaran seminar/program/bengkel/kursus/dll yang dianjurkan oleh PTJ.
Kaedah ini amat praktikal dimana pelbagai saluran bayaran atas talian dapat digunakan termasuk kad debit, kad kredit dan  FPX (Financial Processing Exchange) daripada dalam negara manakala bayaran melalui kad kredit daripada luar negara. 
Bagi memudahkan pengguna membuat permohonan menggunakan sistem UPM Payment Gateway,
Pejabat Bursar telah dimuatnaik capaian pantas    di laman web Pejabat Bursar
http://www.bursar.upm.edu.my ) selain daripada capaian URL http://paygate.upm.edu.my . 
 
Manual penggunaan sistem juga boleh dimuat turun melalui laman web Pejabat Bursar

Please be informed that Asset Management Division, Bursar Office is in the process of updating the user list of Fixed Asset Management System (FAMS). Accordingly you are required to complete the Registration Form of FAMS ID and submit it to us directly by  fax 03/8946 6209/8656 0160 . The forms can also be downloaded from Bursar Office's website. In the meantime, we will deactivate the existing FAMS Id until we received a new registration form from you. FAMS system will also be closed for annual closing until further notice 

Dilampirkan surat jemputan dan format profil pengguna.

Surat jemputan bengkel.

Format profil pengguna.

Pihak tuan/puan yang ingin menghadiri bengkel tersebut dimohon untuk mengesahkan kehadiran dalam melalui capaian elatihan.upm.edu.my.

Dimaklumkan Pejabat Bursar akan mengadakan taklimat Sistem Permohonan Pembelian (eRO) seperti berikut:-

Tarikh: 24 Januari 2018 (Rabu)

Masa: 9.00 pagi hingga 12.00 tengahari

Tempat: Dewan Taklimat, Tingkat 1, Bangunan Canselori Putra

Sasaran peserta: Pegawai UPM yang terlibat dengan permohonan pembelian yang belum pernah menghadiri bengkel sistem ini.

Dimaklumkan,susulan daripada Taklimat Sistem Pembelian (eRO) kepada Pusat Tanggungjawab (PTJ) pada 24 Januari 2018, Pihak Pejabat Bursar telah merancang pelaksanaan sistem eRO berkuat kuasa pada 1 Februari 2018 dan cadangan tempoh peralihan sebulan sehingga 1 Mac 2018.
 
Oleh yang demikian, dimaklumkan penggunaan Sistem Permohonan Pembelian (eRO) adalah ditangguhkan atas sebab penyelenggaraan sehingga tarikh yang akan diberitahu kelak.
 
Penggunaan Borang Permohonan Pembelian (R.O) -SOK/KEW/BR002/BUY bagi pembelian masih diguna pakai sehingga 1 Mac 2018.
 
Kami memohon maaf dan segala kesulitan amatlah dikesali.
 

Dengan hormatnya dimaklumkan Pejabat Bursar dalam perancangan untuk pelaksanaan perolehan berpusat secara kluster bagi kontrak pembersihan dan pencucian bangunan PTJ.  

Sehubungan itu, bagi tujuan tersebut Pejabat Bursar akan mengadakan bengkel kepada wakil-wakil Pusat Tanggung jawab (PTJ) pada tarikh, masa dan tempat seperti berikut:-

Tarikh     : 13 Februari 2018 (Selasa)

Masa       : 9.00 pagi – 5.00 petang

Tempat   : Mini Auditorium Satu, Aras 3, Bangunan Pejabat Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi

Sehubungan itu, diharap pihak YBhg. Prof. Datin Paduka/Dato’/Datin/Prof./Tuan/Puan dapat menamakan Pentadbir Kontrak PTJ yang terlibat dalam pemantauan kontrak pembersihan dan pencucian bangunan untuk menghadiri taklimat ini.

Pihak kami memohon supaya semua peserta membawa bersama softcopy spesifikasi/kontrak pencucian bangunan sedia ada di PTJ masing-masing. Diharap semua peserta membuat pengesahan kehadiran dalam Sistem Pengurusan Latihan melalui capaian elatihan.upm.edu.my selewat-lewatnya

9 Februari 2018 (Jumaat)

Segala perhatian dan kerjasama daripada pihak YBhg. Prof. Datin Paduka/Dato’/Datin/Prof./Tuan/Puan dalam menjayakan bengkel ini amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan terima kasih.

Surat Jemputan

BAHAGIAN KEWANGAN PENGURUSAN PEROLEHAN

Please be informed that the Bursar Office has issued Bursar Circular No. 1 Year 2018: 
University's Asset Management Procedure for PTJ's reference and action.
Please refer to the Reference Menu or Download Document at the Bursar Office website
for more information

Adalah dimaklumkan bahawa Pekeliling Bursar Bil 2 Tahun 2018 : Pelaksanaan Perolehan Kertas A4 (80 Gsm) Secara Kontrak Pusat Universiti Putra Malaysia, Serdang Selangor mula berkuatkuasa serta merta. Pelaksanaan ini terpakai untuk perolehan baharu yang belum menyediakan pesanan belian. Semua PTJ dimohon untuk melengkapkan Borang Perancangan Tahunan dan Anggaran Keperluan yang disertakan dan emel kepada mi_junaidah@upm.edu.my bagi tujuan rekod selewatnya-lewatnya 30 April 2018. 

Bersama ini dilampirkan dokumen berkaitan untuk rujukan.

 1. Pekeliling Bursar Bil. 2 Tahun 2018-Pelaksanaan Perolehan Kertas A4 (80 Gsm) Secara Kontrak Pusat Universiti Putra Malaysia, Serdang Selangor
 2. Lampiran 1- 1Pekeliling Perbendaharaan (1PP) Perolehan Kerajaan (PK) 2.1-Kaedah Perolehan Kerajaan
 3. Lampiran 2-Garis Panduan Pembelian Kertas A4 (80 Gsm) Secara Kontrak Pusat Di Universiti Putra Malaysia (UPM)
 4. Format Borang Perancangan Tahunan dan Anggaran Keperluan

MAKLUMAN KEPADA PEMBEKAL

 PENGHANTARAN DOKUMEN BAGI TUJUAN PEMBAYARAN SECARA TERUS OLEH PEMBEKAL KE PEJABAT BURSAR TELAH DILAKSANAKAN MULAI 02 APRIL 2018 SECARA BERPERINGKAT.

 DOKUMEN PEMBAYARAN BOLEH DIHANTAR TERUS KE BAHAGIAN KEWANGAN OPERASI BERPUSAT/ SEKSYEN KEWANGAN BAGI PTJ YANG BERKAITAN

 CARTA ALIR TUNTUTAN BAYARAN PEMBEKAL DAN SENARAI BAHAGIAN KEWANGAN/SEKSYEN KEWANGAN PEJABAT BURSAR MENGIKUT PTJ BOLEH DI DAPATI MELALUI LAMAN WEB BURSAR http://www.bursar.upm.edu.my/

With reference to Ministry of Finance letter ref no. S/K.KEW/PK/MOF/D/00 Jld.10 SK.6(14) dated 29th June 2018, please be informed that all tender published are cancelled and new tenders will be published after approval by Economic Planning Unit (EPU).

List of related tenders are as below:-

 1. Tender Perkhidmatan Insuran Berkelompok Pelajar Prasiswazah Dan Pascasiswazah Antarabangsa Selama 2 Tahun Bagi Semester Pertama Sesi 2018/2019 Hingga Semester Kedua Sesi 2019/2020 Di Universiti Putra Malaysia, Serdang, Selangor-T01/2018(62239)
 2. Tender Membekal, Mengukur Dan Memasang Karpet Baharu Di Keseluruhan Ruang Solat Masjid Universiti Putra Malaysia, Serdang, Selangor-T02/2018(6228400)
 3. Tender Bagi Membekal 29 Item Ubat Di Pusat Kesihatan Universiti, Universiti Putra Malaysia, Serdang, Selangor-T03/2018(62047)
 4. Tender Perkhidmatan Pembersihan Dan Pencucian Bangunan Secara Berpusat (Kluster 1) Di Universiti Putra Malaysia, Serdang, Selangor-T04/2018(10032)

Thank You

Procurement Management Financial Division

Bursar Office

Memaklumkan berkenaan pengeluaran pendidikan kwsp secara atas talian kepada pelajar asasi, prasiswazah dan siswazah.
Pelajar/parents yang layak membuat pengeluaran adalah bagi program yang dilaksanakan secara sepenuh masa dan eksekutif di kampus serdang sahaja.
 
Utk makluman semua, pelajar berikut tidak termasuk dalam senarai di bawah :
 1. Pelajar PJJ (UPMET)
 2. Pelajar UPMKB
 3. Pelajar PBS
 
Bagi pelajar PJJ dan pelajar di UPMKB, kemudahan ini akan dpt digunakan setelah proses pendaftaran dgn pihak kwsp berjaya dilaksanakan oleh pihak UPMET dan UPMKB.
 
TO WHOM IT MAY CONCERN,
 
REFER TO APPENDIX 1,
 
Mr/ Mrs,
 
To be informed that, your company is required to apply for renewal of registration with Universiti Putra Malaysia by completing all the requirements as below:-
 1. vendor’s registration form that can be download from Bursar’s Office website;
 2. related supporting documents (refer to the last page of vendor’s registration form); and
 3. a copy of payment receipt (refer to the last page of vendor’s registration form). Registration fee is RM50 yearly.
 
Please submit the completed vendor’s registration form to the address below:-
 
Procurement Management Financial Division
Bursar’s Office
Bangunan Canselori Putra
Universiti Putra Malaysia
43400 Serdang Selangor
 
Or;
 
 
Renewal application should be submitted before 30 September 2018.
 
Failure to renew, will affect your transactions with Universiti Putra Malaysia.
 
Thank you,
 
b/p Head of Procurement Management Financial Division
Bursar’s Office
Universiti Putra Malaysia
 
Notes: Please ignore this notice if you have renewed.
 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

 Tuan/Puan,

Dimaklumkan bahawa Prosedur  dan dokumen Pengurusan EMS untuk Penjimatan Penggunaan Kertas telah dikemaskini pada tarikh 17 Ogos 2018. Rujuk Sistem e-ISO.

2. Sehubungan itu, bagi persediaan menghadapi Audit Pemantauan Semakan 1, Sistem Pengurusan Alam Sekitar (EMS) ISO 14001 pada 12 - 14 September 2018 (Rabu - Jumaat) mohon kerjasama pihak tuan/puan untuk memastikan keperluan dokumentasi direkod, dikemaskini dan difailkan di Pusat Tanggungjawab (PTJ) masing-masing.

3. Bagi PTJ seperti di Lampiran 1 yang ingin membuat proses pelupusan kertas, disertakan maklumat berkaitan syarikat yang dilantikan bagi pelupusan kertas seperti berikut:-

NAMA SYARIKAT

ALAMAT, NO. TELEFON DAN PEGAWAI UNTUK DIHUBUNGI

Aqill Qhalish Enterprise

Alamat : 24, Kampung Petaling Bahagia, Jalan Puchong, 58200 Kuala Lumpur

No. telefon: 017-6851 914

Nama pegawai untuk dihubungi : En Ramly

Tempoh Lantikan: 1 Januari 2017 sehingga 31 Disember 2018

4. Lengkapkan Rekod Pelupusan Kertas yang boleh diperolehi daripada laman sesawang Pejabat Bursar untuk tujuan pengauditan.

Sekian, untuk makluman dan perhatian tuan/puan.

Terima kasih.

Urusetia JKEMS, Pejabat Bursar

Lampiran 1

Referring to the decision of the 650th Jawatankuasa Pengurusan Universiti meeting on July 18, 2018, all Responsibility Centers must submit a self-verification report of PTJ's movable assets before December 1 of each year to the Bursar Office according to the format given. The delay in submitting the report may result in difficulty in asset's acquisition the following year.

Do you know? Through government news no 7613 dated 03 December 1981, donation/CASH donated by companies / individuals to UPM for charitable / educational / service / benefit that benefits to Malaysians can be tax deductible for the year of assessment under subsection 44 (6) Income Tax Act 1967 (ITA 1967). 

The donor / representative should only inform the officer at the Customer Service Counter, Treasurer 3, Bursar Office about the need for tax deduction receipt  by attaching an INCOME TAX EXEMPTION FORM UNDER SUBSECTION 44 (6) INCOME TAX ACT 1967

Semua Ketua PTJ
Universiti Putra Malaysia 

YBhg. Datuk/Dato'/Datin Paduka/Datin/Prof./Prof. Madya/Dr./Tuan/Puan,

 

Dengan segala hormatnya perkara di atas dirujuk.

 

 1. Pekeliling ini bertujuan untuk memberi penjelasan dan menyelaraskan aktiviti serta proses kewangan utama yang perlu dipatuhi oleh semua Pusat Tanggungjawab (PTJ) bagi memastikan laporan kewangan dan akaun tahun 2018 dapat dilaksanakan dengan teratur dalam tempoh masa yang ditetapkan.

 

 1. Sehubungan itu, semua Ketua PTJ adalah diminta untuk memanjangkan pekeliling ini kepada semua warga PTJ di bawah pentadbiran masing - masing dan mematuhi tarikh yang telah ditetapkan. 

 

 1. Bersama -sama ini disertakan Pekeliling Bursar Bil. 3 Tahun 2018 - Peraturan Perakaunan Pada Akhir Tahun Kewangan 2018 untuk rujukan dan tindakan pihak YBhg. Datuk/Dato'/Datin Paduka/Datin/Prof./Prof. Madya/Dr./Tuan/Puan.

 

 1. Sebarang pertanyaan atau penjelasan lanjut berkenaan pekeliling ini, sila hubungi Bahagian Kewangan / Seksyen Kewangan Pejabat Bursar yang berkaitan atau Bahagian Kewangan Perakaunan di talian 03 - 8946 6227/6228/8006.

 

Kerjasama pihak YBhg. Datuk/Dato'/Datin Paduka/Datin/Prof./Prof. Madya/Dr./Tuan/Puan amatlah dihargai dan diucapkan terima kasih

Semua Ketua PTJ
Universiti Putra Malaysia 

YBhg. Datuk/Dato'/Datin Paduka/Datin/Prof./Prof. Madya/Dr./Tuan/Puan,

Dimaklumkan selaras dengan 1Pekeliling Perbendaharaan Perolehan Kerajaan (PK) 1.1-Punca Kuasa, Prinsip Dan Dasar Perolehan Kerajaan, Agensi adalah bertanggungjawab untuk menyediakan Perancangan Perolehan Tahunan (PPT) bagi perolehan yang akan dilaksanakan bagi tahun berikutnya dan mengemukakan maklumat perancangan perolehan secara tender kepada Kementerian Kewangan sebelum atau pada 15 Januari setiap tahun.

Sehubungan itu, semua Ketua Pusat Tanggungjawab perlu memastikan PPT diinput dalam Sistem eTender. Setiap PTJ boleh mendaftar sekurang-kurangnya 2 orang wakil, iaitu dengan cara mengisi Borang Permohonan ID Pengguna Sistem eTender yang boleh didapati dalam laman sesawang Pejabat Bursar.   

Tarikh akhir maklumat perolehan sebut harga dan tender diinput dalam Sistem eTender adalah pada 4 Januari 2019

Capaian kepada Sistem eTender.

Pekeliling Bursar Bil. 4 Tahun 2018

For your information, the Bursar Scheme Program for 2019 will be continued with tentative dates of execution as follows:

MONTH

SCRAP DATE

DUE DATE OF SUBMISSION OF DOCUMENT

JANUARY

15/1/2019

11/1/2019

FEBRUARY

14/2/2019

12/2/2019

MARCH

14/3/2019

12/3/2019

APRIL

16/4/2019

12/4/2019

MAY

14/5/2019

10/5/2019

JUNE

13/6/2019

11/6/2019

JULY

16/7/2019

12/7/2019

AUGUST

15/8/2019

13/8/2019

SEPTEMBER

12/9/2019

10/9/2019

OCTOBER

15/10/2019

11/10/2019

NOVEMBER 

14/11/2019

12/11/2019

DECEMBER

12/12/2019

10/12/2019

Please submit the following documents to us before the due date end each month: 

a) Capital Property Disposal

   i) scrap form (Bursar Office's web download)   

  ii) BR038 / AST copy (received from Bursar's Office after approval is obtained) 

 

b) Inventory Disposal 

   i) scrap form (Bursar Office web download)  

  ii) Application for Disposal (BR058 / AST)  

 iii) Appointment of AJKPP (DF02) 

 iv) Approval letter from KPTJ (DF03)   

 v) PEP (if applicable) (BR040 / AST)   

 vi) JK Disposal Report (BR038 / AST) 

 

Only qualified scraps can follow this scrap program. please refer to the attached letter for scrape process:

1) Scrap Program information letter

2) Scrap Program Form

All Responsibility Centre,

 

Bursar's office is in the process of updating the Asset Management System (FAMS) user list for 2019 to ensure the correctness of user records according to their respective PTJs.

In this regard, please seek your cooperation and action to fill out the attached form and re-submit it to us by 31 January 2019.

 

Until the form is accepted, you can’t access FAMS commencing next Monday (14/1/2019)

It is informed that the maintenance of the SAGA 8.2 system will be carried out as follows:

Date: April 16, 2019

Day: Tuesday

Time: 08.00 am to 01.00 noon

The system will be closed during that time. In this regard, please do not  access the system at that date and time. Please also kindly advise to extend this matter to the staff at PTJ under your supervision. The cooperation given is highly appreciated .

Financial Accounting Division

Bursar Office

Please be informed that the Bursar Scrap Program no 5/2019 is preceeded on 2 and 3 May 2019. As such, for PTJ who will or have completed the disposal process up to the approval level of the Head of PTJ , please submit all relevant documents with the Bursar Scrap Program Form latest by April 29, 2019

Mulai 1 JUN 2019 wakil TIDAK DIBENARKAN untuk menuntut bayaran tuntutan staf secara tunai.

sekian terima kasih

SERDANG: 27 JUNE 2019- CONGRATULATION! ...... Universiti Putra Malaysia (UPM) has received a Unqualified Report for the Financial Statements For The Year Ended 31 December 2018 on 14 June 2019. Certificate submission was held at the National Audit Department by the Director, Finance III, Dr. Hajah Masiah Binti Ahmad to representative from Universiti Putra Malaysia Bursar, Tuan Haji Zulkiflee bin Othman.

 

The Auditor-General in his report of the opinion that the UPM Financial Statements give a true and fair view of the financial position of UPM and the Group as at 31 December 2018 and the financial performance and cash flows for the year ended on that date.

 

She also said that this was in line with the approved financial reporting standards in Malaysia and the Universities and University Colleges Act 1971 (Act 30).

 

Tuan Haji Zulkiflee, Bursar UPM, thanked all UPM staff for their cooperation during the audit. According to him, the audit has been conducted for 2 months at Bursar's Office where the sampling taken at Bursar's Office will be reviewed at some relevant PTJs based on the sample of the document. Hopefully, the attention and cooperation provided by UPM staff will continue in the coming year.

 

Bursar's office has received a Unqualified Report every year.

UPM Students and Staff are welcome to participate in the university recycling program by donating recycling items in the 3R Cage Office Bursar located outside the Student Finance building

Financial Task Incentive Payment (BITK) is an incentive for Public Service officers who carry out full-time financial duties. This incentive is an initiative to improve the level of competency and skills in financial tasks among Public Service officers who carry out financial tasks.

 

Assistant Accountants and Administrative Assistants (Finance) and officers in other service schemes at Grade 28 and below who receive BITK allowance of RM40 per month, are eligible to receive BITK RM80 per month on a graduate basis in BITK (UA) Examination

 

This year, a total of 210 officers who received BITK RM40 per month from 20 Public Universities (UA) have enrolled to take the BITK UA 2019 Examination. The BITK UA 2019 Examination will be held on July 24, 2019 in line with the BITK exam date at the Accountant General's Department of Malaysia (JANM) in each UA and the exam will take an hour and a half from 9.30 am to 11.00am. 

 

Universiti Putra Malaysia as BITK Secretariat 2019-2020 wishes all the candidates who will sit for BITK UA 2019 Exam!

IMPORTANT NOTICE

TO ALL COMPANIES/INDIVIDUALS REGISTERED WITH UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA

 

PLEASE BE INFORMED THAT STARTING FROM 5 AUGUST 2019 TO 25 AUGUST 2019, ALL COMPANIES/INDIVIDUALS REGISTERED AS SUPPLIERS WITH UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA (UPM) ARE REQUIRED TO UPDATE ALL BUSINESS INFORMATION AND UPLOAD DOCUMENTS AS FOLLOWS IF RELATED :-

            COMPANY

 1. COPY OF MINISTRY OF FINANCE REGISTRATION CERTIFICATE
 2. COPY OF MINISTRY OF FINANCE (BUMIPUTERA) REGISTRATION CERTIFICATE
 3. COPY OF CIDB REGISTRATION CERTIFICATE
 4. COPY OF PKK REGISTRATION CERTIFICATE
 5. COPY OF COMPANY INCORPORATION REGISTRATION CERTIFICATE (FORM 9/SECTION 17) OR BUSINESS FORM D/E OR RELATED CERTIFICATE OF JOINT MANAGEMENT BODY OR COPY OF ASSOCIATION REGISTRATION CERTIFICATE OR OFFICIAL DOCUMENT RELATED TO THE REGISTRATION OF ORGANIZATION OR CO-OPERATIVE SOCIETIES REGISTERED BY THE CO-OPERATIVE COMMISSION OF MALAYSIA
 6. COPY OF BUSINESS INFORMATION (FOR ENTERPRISE ONLY)
 7. COPY OF CURRENT OWNER'S INFORMATION (EXAMPLE: COMPANY – FORM 24/SECTION 14 OR BUSINESS – CURRENT OWNER INFORMATION
 8. BOARD OF DIRECTORS ' INFORMATION (EXAMPLE: FORM 49/SECTION 14)
 9. PHOTOCOPIES OF LATEST BANK ACCOUNT STATEMENTS

 

INDIVIDUAL

 1. COPY OF IDENTIFICATION CARD
 2. COPY OF LATEST BANK ACCOUNT STATEMENTS
 3. COPY OF LETTER OF OFFER/APPOINTMENT OF SERVICE FROM UPM

 

ALL SUPPLIERS ARE REQUESTED TO USE MYVENDORS  SYSTEM APPLICATION VIA LINK (http://myvendor.upm.edu.my)

NOTE: ALL SUPPLIERS ARE INVITED TO JOIN A BRIEFING REGARDING MYVENDOR SYSTEM THAT WILL BE HELD ON 16 AUGUST 2019 AT 9.00 AM AT DEWAN TAKLIMAT, LEVEL 2, CANSELORI PUTRA BUILDING, UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA.

 

From:-

Procurement Management Finance Division

Bursar Office, UPM

1 August 2019

To: All UPM Responsibility Centers

 

Assalamualaikum,

 

UPM Asset Management System (FAMS) Status Update

 

With all due respect, please note that the FAMS System is currently in the process of upgrading to a new version. Therefore, it is likely that there will be a disruption to the use of the system by officials at PTJ. In this regard, we request that PTJ who is having trouble logging in or using FAMS to stay in touch with the Asset Management Team at Bursar office

Please also note that we are working on installing FAMS Client on the PTJ asset officer's desktop as a step towards streamlining the process of registering and updating their respective PTJ assets. Hopefully, the alternatives provided will help PTJ manage their asset records smoothly and efficiently. If you have any concerns or concerns, please contact our staff as below:

Mohd Hafiz Amrullah (03-9769 3542)

Nur Huda Muhamad Sani (03-9769 3546)

 

Thank you.

 

 

Siti Amira bt Shukor

bp: Head of Financial Asset Management Division

Office of the Bursar

Universiti Putra Malaysia

Tel: 03-97696216

Beginning August 1, 2019, the responsibility of managing the trust account will be transferred from the Central Operations Management Finance Division (BPOB) / Bursar Office Finance Section to the Trust Account Management Section, Accounting Finance Division, Bursar Office.

 

Justification of this transfer of responsibilities is as follows:

(i) The Financial Accounting Division has an officer in charge of the Trust Account Management Section to focus on improving the weaknesses and non-compliance of existing trust account management processes, particularly the monitoring aspects outlined in the trust account management procedure;

 

(ii) BPOB / Finance Section can focus on improving the payment process from 14 days to 7 days; and

 

(iii) The process of managing the University's trust account is more organized

 

The responsibilities to be performed by the Trust Account Management Section are as follows:

(i) review the Trust Account opening application form from the applicant / PTJ directly to the Trust Account Section;

 

(ii) the application form for opening the approved trust account will be kept in the Trust Account Management section and the applicant / PTJ; and

 

(iii) print 60000 series trust account reports through the University Finance system as per the requirement or request of the applicant / PTJ.

 

 

Detailed implementation as attachment

A YBhg. Dato '/ Datin / Prof. / Mr / Mrs are aware that claims worth less than RM500 will be paid in cash through the Central Petty Cash Counter, Bursar Office and from June 1, 2019, only applicants will be allowed to make claims at the counter. A letter of circulation to the Head of PTJ dated May 17, 2019 is referred

To facilitate payment process and claim by YBhg. Dato '/ Datin / Prof. / Sir / Madam, we encourage YBhg. Dato '/ Datin / Prof. / Sir / Madam to make a deduction for the contribution of the Waqf Endowment Fund while filling out the claim form through the E-Claim system for payment via EFT method directly to YBhg Dato '/ Datin / Prof. / Sir / Madam bank account. For this purpose, no minimum amount is applicable

The deduction for the Waqf Endowment Fund contribution for each types of claim forms in the E-Claim System is as attachment

Pindaan kod bidang kepada terkini seperti berikut:

kod bidang 040102 dan 040103; atau 040103 sahaja

maklumat lanjut seperti pautan berikut

Pindaan kod bidang kepada yang terkini seperti berikut:

kod bidang 040102 dan 040103; atau 040103 sahaja

maklumat lanjut seperti pautan berikut

Attached is a list of companies that have scored performance ratings under the category of LESS SATISFACTORY(<60%) for services evaluated over the period January 2019-June 2019 for your information and actions

 

NO COMPANY ID  COMPANY NAME
1 KC000105 KEP CONTRACTING SDN BHD
2 AF000156 AR FACTOR RESOURCES SDN. BHD.
3 CS000025 CENTURY SOFTWARE (M) SDN. BHD.
4 OA000013 OMARSHAM AKITEK
5 PB000026 PENJILID BUKU,ALATULIS & FOTO KOPI JAYA
6 KW000037 KIMMIE WORK RESOURCES
7 SS000601 SYARIKAT SEBARIK BINA
8 JW000026 JAMBATAN WALAK ENTERPRISE
9 MA00070 MAHKOTA ATAP ENTERPRISE
10 YT000016 YAMANASHI TRAVEL ENTERPRISE
11 FB000002 FC-BIOS SDN. BHD.
12 FP000049 FIRDAUS PRESS SDN BHD
13 WC000038 COWAY (M) SDN BHD
14 AA00455 AHA ARCHITECT
15 FS000004 FISHER SCIENTIFIC (M) SDN BHD
16 LA000002 LABQUIP (M) SDN. BHD.
17 PJ000041 PAQIS JATI ENTERPRISE
Assalamualaikum YBhg Prof/Dr/Datuk/Datin/Tuan/Puan,
 
Dengan segala hormatnya perkara di atas adalah dirujuk.
 
Bersama ini disertakan Jadual Tarikh Akhir Penghantaran Baucer (ke Unit Cek) Bagi Tahun 2019.
 
Diharap dengan adanya jadual ini, pihak YBhg Prof/Dr/Datuk/Datin/Tuan/Puan dapat memastikan dokumen yang perlu dibayar dalam bulan yang berkenaan dihantar ke Bahagian Kewangan Pengurusan Operasi Berpusat/Seksyen Kewangan Pejabat Bursar dua (2) minggu sebelum tarikh-tarikh tersebut.
 
Pihak YBhg Prof/Dr/Datuk/Datin/Tuan/Puan perlu memastikan baki peruntukan adalah mencukupi, lengkap dan telah disahkan oleh Pegawai Yang Diberi Kuasa (PYD) sebelum dokumen tersebut dihantar.
 
Sila ambil maklum dokumen tersebut akan dipulangkan jika baki peruntukan tidak mencukupi, tidak lengkap dan tidak disahkan oleh Pegawai Yang Diberi Kuasa (PYD).
 
Perhatian dan kerjasama YBhg Prof/Dr/Datuk/Datin/Tuan/Puan didahulukan dengan ucapan terima kasih.
 
Sekian.
 
 
KETUA, BAHAGIAN PENGURUSAN OPERASI BERPUSAT
PEJABAT BURSAR,UPM
 
23 September 2019

Sir / Madam,

Peace be upon you and please to meet you

 

All PTJ leaders

Universiti Putra Malaysia

 

YBhg. Datuk / Dato '/ His Majesty / Datin / Prof. / Prof. Madame / Dr. / Sir / Madam,

 

In all respects the above matters are referred to.

 

 1. Please note that this Circular seeks to clarify and co-ordinate key financial activities and processes that all Responsible Centers (PTJs) must adhere to ensure that the financial statements and accounts of 2019 are properly executed within the timeframe.

 

 1. Accordingly, all PTJ Heads are asked to extend this circular to all PTJ members under their respective administration and comply with the deadline.

 

 1. Together these include Bursar Circular Bills. 1 Year 2019 - Accounting Rules At the End of Financial Year 2019 for reference and action by YBhg. Datuk / Dato '/ His Majesty / Datin / Prof. / Prof. Madame / Dr. / Sir / Madam.

 

 1. For any further inquiries or clarifications regarding this circular, please contact the Finance Department / Finance Section of the relevant Office or Accounting Division at 03 - 9769 6227/8006.

 

The cooperation of the YBhg. Datuk / Dato '/ His Majesty / Datin / Prof. / Prof. Dear Brother / Dr. / Sir / Madam is very much appreciated and thank you.

 

Thank you.

 

Office of the Bursar

Universiti Putra Malaysia

Attachment Bursar Circular No 1 Year 2019

The UPM Bursar Office has launched the UPM Mosque Fund donation application using the cashless transaction facility through the Quick Response Code (QR Code) technology or also known as QR code. The application, called the i-Sedekah@Masjid UPM , is available for download on the Google Store and the introduced App Store aimed at reaching out to the campus community as an UPM initiative leading up to the Industrial Revolution 4.0 (IR 4.0) in today's digital economy.

 

The launch of this QR Code application enables college students to donate and donate in the simplest, fastest and safest way through digital technology systems. The details of the QR Code application include a collaboration between UPM and Bank Islam Malaysia Berhad through the SnapNpay app. The QR feature in the application can be used on all billboards and posters featuring barcodes that can scan the QR code of the donation of UPM Mosque tube automatically to its contents. The details of the QR Code application include a collaboration between UPM and Bank Islam Malaysia Berhad through the SnapNpay app

 

How to make a donation:

1) Download the SnapNPay app in the Google Store or Apps Store

2) Sign up and click Create

3) Scan the UPM Mosque Qr Code or save Qr code and select QR from the gallery

4) Enter the value of the donation

 

Let's donate to enlightened the UPM Mosque

Inspection and verification process for stationery stock and store will be held from October untill 31st December 2019. All UPM Responsibility Centers will be involved in the process.

Attachment

 

Attention to All UPM Suppliers

 

Please note that as of October 21, 2019, all new suppliers registering with UPM should use the link (http://www.myvendor.upm.edu.my) to register and update company information. We no longer accept company registration applications by using the Company Registration Form on and after the date stated above.

 

Thank you

 

Finance Management Procurement Division

Universiti Putra Malaysia

October 14, 2019

BURSAR OFFICE
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-97696208/ 3501
03-86560160
C1571235023